Sztrájkba lépnek a Volkswagen alkalmazottai

Sztrájkba lépnek a Volkswagen alkalmazottai

POZSONY. Mivel a szakszervezetek képviselõinek nem sikerült megegyezniük a Volkswagen vezetõségével, kedden, reggel 6 órakor éles sztrájkba lépnek az autógyár szlovákiai leányvállalatának alkalmazottai – erõsítette meg Zoroslav Smolinský, a Volkswagen Modern Szakszervezetének elnöke.

„Minden jogunkkal, minden lehetõségünkkel élnünk kell, az utolsó lehetõségünk pedig az éles sztrájk. A sztrájk hivatalosan reggel 6 órakor kezdõdik, akkor kezdenek gyülekezni az alkalmazottak” – mondta Zoroslav Smolinský. Egyúttal közölte, „készen állunk 1-2 napnál tovább sztrájkolni”.

A Volkswagen Modern Szakszervezetének (MOV) elnöke arról is tájékoztatott, az alkalmazottaknak harcolniuk kell az igazságos pénzügyi- és munkafeltételekért. Szerinte a helyzet kiélezett, nem mûködik a szociális párbeszéd, sem a személyzeti politika.

„Mi a Volkswagen konszern vezetõségét is figyelmeztetni akarjuk arra, hogy ha ügyes és lojális alkalmazottaink vannak, akkor a vállalatban felelõs vezetõségnek is kell lennie. Az alkalmazottak holnap egyértelmûen megmutatják, vajon igazunk van-e, és harcolunk-e a jogainkért” – hangsúlyozta Smolinský.

A délutáni órákban a felek ismét tárgyalóasztalhoz ültek.

„A legutóbbi ajánlat, amelyet a VW SK vezetõsége adott ma délután, számunkra elfogadhatatlan” – közölte Zoroslav Smolinský. Hozzátette, reggel hat órakor a dolgozók sztrájkba lépnek.

Ralf Sacht, a Volkswagen Slovakia igazgatótanácsának elnöke elmondta, a tarifabérek idei 4,5 százalékos, illetve 2018-ban további 4,2 százalékos emelését ajánlották fel a szakszervezeteknek. „Úgy gondolom, jó ajánlatot tettünk. Elõzékenyek voltunk, de nem értünk el sikert” – jegyezte meg. Egyúttal leszögezte, a társaság teljes mértékben tiszteletben tartja az alkalmazottak jogát a sztrájkhoz, s nyitott a további tárgyalásokra.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »