Szüntessék meg a tömegközlekedést!

Budapest főpolgármestere korunk kihívásaira modern válaszokat ad, de a tömegközlekedési lobbi hatására még mindig nem lép fel elég erélyesen a magukat tömegnek nevező közlekedéspártiak ellen, ezzel további sérelmek érik a modern, környezettudatos gondolkodású autós társadalmat.

Mint az közismert, a budapestiek 98, a Budapestről a túl sok villamos, biciklis és futóverseny miatt kiköltöző agglomerációban lakók 99 százaléka autózik, ezért is érthetetlen, hogy a politikusok többsége miért nem meri felvállalni az autós társadalom kellő érdekképviseletét.Tarlós István a Közlekedéspolitikai Tervtanács ülésén 1968. december 11-én. Tisztelt Főpolgármester úr!  Javasoljuk a felszíni – hibásan – „tömegközlekedésnek” hívott anomália megszüntetését, különös tekintettel a villamosközlekedésre, amely amellett, hogy elavult és közismerten környezetszennyező technika, foglalja a helyet az autósok elől, akiket ezzel súlyos méltánytalanság ér, nem beszélve arról, hogy milyen alapon megy gyorsabban a villamos mint az autó, ráadásul – mint az szintén közismert – teljesen kihasználatlanul. 
 Ennek megfelelőlen megszűnnének a buszsávok is, helyüket átvehetik végre az autók. Számos nemzetközi példa mutatja – mind például Peking – hogy a jövő városai ezt az utat választják, a lakosság teljes megelégedésére. Mivel a buszsávban haladó autóbuszok – ahogy azt számos szakértő tanulmánya bizonyítja – szinte üresen haladnak, ezért megszüntetésük semmilyen kárt nem fog okozni, számottevően nem növeli a forgalmat az amúgy is megnövekedő kapacitással rendelkező útjainkon.  Javasoljuk továbbá a Hegyalja út – Kossuth utca – Rákóczi út, valamint a Váci – Üllői út tengelyek kétszer hatsávos autópályává alakítását, ehhez csupán a Belvárosi Plébániatemplomot, valamint a két oldalon található néhány darab épületet kéne lebontani, csekély költséggel, így viszont végre megszűnnének a dugók, amelyeket az okoz, hogy túl sok a gyalogos a városban, ráadásul azok is ahelyett, hogy egy irányba mennek, csak úgy közlekednek össze-vissza, valami oknál fogva ráadásul többször az utakat is keresztezik. Minimális költséggel kibővíthetőek lennének a rakpartok is, a mostani egyszer egy sávról kétszer három sávra, emellett javasoljuk a szűk keresztmetszetek, mint a hidak, alagút, és minden egysávos utca kibővítését.  A felesleges járdák, fák és parkok felszámolása előremutató lépés lenne, parkolóvá alakításuk azonban nem enyhítene a zsúfoltságon, mivel a dugókat nem az okozza, hogy túl sok az autó, hanem az, hogy túl kevés az aszfalt és a parkoló. Ezért javasoljuk a Bazilika, a Parlament és a Főpolgármesteri Hivatal lebontását, az összes vasútvonal és pályaudvar felszámolását, így a helyükön szép, esztétikus, fejlődő városunkhoz méltó parkolóházakat építhetünk. Szót kell szólni a közismerten XIX. századi biciklizésről is, amely elavult módon emberi erővel működik, ezért teljes betiltását javasoljuk. Különös tekintettel arra, hogy – mint az közismert – a kerékpárosok semmilyen adót nem fizetnek be az államkasszába, ráadásul a megnövekedett pulzusszám miatt több levegőt is fogyasztanak. Visszataszító módon még tankolniuk sem kell, miközben az autósok minden nap – természetesen azért, hogy több adót fizethessenek és ezzel még több terhet vállaljanak a vállukra emberbaráti szeretetből – meg kell tenniük. Mindezen javaslatok végrehajtásával egy gyorsabb, dinamikusabb, tisztább, környezetbarát város jön létre, amely esztétikus autópálya-csomópontként szolgálhatná az autós társadalom igényeit. Üdvözlettel,Bazsó Bálint1968. december 12.

Hírdetés

Bővebben!


Forrás:jobbegyenes.blog.hu
Tovább a cikkre »