Tanultak a bankoktól a dzsihadisták – hitelekkel teszik szolgáikká az embereket

Tanultak a bankoktól a dzsihadisták – hitelekkel teszik szolgáikká az embereket

MTI nyomán

A szélsőséges iszlamisták találékonysága nem ismer határokat, ha új harcosok toborzásáról van szó. Ha a dzsihadista eszmék nem elég vonzóak, ott a kényszerosorozás. ha ez sem megy, akkot tanulnak a nyugati példából. A nagy bankokhoz hasonlóan kedvező hitelek ígéretével tezsik szolgáikká a szerencsétlen, megtévesztett embereket.

Csábító hiteleket és a vállalkozást beindító alaptőkét ígér a Boko Haram szélsőséges iszlamista szervezet Nigéria északkeleti részén számos fiatal vállalkozónak, ha csatlakoznak hozzá – közölte a Mercy Corps nevű amerikai segélyszervezet hétfőn.

Hentesektől szabókon át a kereskedőkig számos nigériai fiatal, aki azt remélte, kiutat talál a szegénységből egy sikeres vállalkozás beindításával, elfogadta a felajánlott kölcsönt, és csatlakozott a Boko Haramhoz. A csábító ajánlat azonban legtöbbször csapda:

akik nem tudják törleszteni a felvett hitelt, azt kényszerítik a fegyveres harcra, vagy megölik a szélsőségesek

– olvasható a segélyszervezet jelentésében, amelynek elkészítéséhez 145 emberrel – volt Boko Haram-tagokkal,  családtagjaikkal és a csatlakozást megtagadó fiatalokkal – készítettek interjút.

Lisa Inks, a Mercy Corps tanácsadója és a beszámoló szerzője szerint a Boko Haram

rátapintott a nigériai fiatalság vágyaira,

és azokat kihasználva éri el céljait az elképzelhetetlen mértékű egyenlőtlenséget felmutató országban.

“Ezek a kölcsönök vagy lojalitást eredményeznek, vagy maffiaszerű taktikával csapdába ejtik és arra kényszerítik a fiatalokat, hogy csatlakozzanak hozzájuk” – tette hozzá.

Az afrikai ország statisztikai hivatalának adatai szerint

tíz nigériai közül hatan naponta kevesebb mint egy dollárból tengetik életüket.

Ez az arány a Boko Haram melegágyának számító északkeleti országrészben még magasabb: a lakosság háromnegyede él így.

A segélyszervezetnek számos fiatal azt mondta, hogy a “keresztapák” támogatása nélkül nem tudna tőkét szerezni vagy átutalásokat végrehajtani. Így a Mercy Corps szerint a terrorcsoport tölti be a pénzügyi szolgáltatások terén Nigériában tátongó űrt.

A Boko Haram hat éve küzd egy önálló iszlám állam megteremtéséért Nigériában, de harci tevékenysége a határon túlra is átterjed. A terrorszervezetet a világ legveszélyesebbjének nyilvánították 2014-ben, erőszakcselekményeiben eddig 20 ezren vesztették életüket. A csoport tavaly hűséget fogadott az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezetnek.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »