Tarthatja idei termelési tervét az acélipari vállalat

Tarthatja idei termelési tervét az acélipari vállalat

Az ISD Dunaferr a tervek szerint az év végéig 1 609 900 tonna acélt fog termelni, erre jó esélye van az eddigi adatok alapján. Az első fél évben 769 676 tonnát gyártott, ezen belül a májusra és a júniusra beütemezett 272 ezer tonnától alig 200 tonnával maradt el. Júliusra – bizonyára a nyári szabadságok miatt – 143 400 tonnát prognosztizálnak. A második fél évben még 792 400 tonnát kell teljesíteniük.

A társaság a terv teljesítése érdekében új bónuszrendszert vezetett be. A Dunaferr Magazinban megjelentek szerint kitűzött bónusz elérésének első fontos feltétele ugyanis éppen az, hogy év végére a vállalat legyártsa az 1 609 900 tonna acélt. A termelésirányítók minden hónapra meghatározták a bónusz eléréséhez szükséges, időarányos acélmennyiséget. Egy dolgozó éves szinten 120 ezer forintnyi bónuszt szerezhet. Fontos a minőség is: az év végére az átlagos fajlagos reklamációs költségnek tonnánként 290 forint alatt kell maradnia. Ez reális elvárás, mert az év első felében e költség 230 forint/tonna volt.

Forrás: MTI

A bónuszrendszer a hatékonyság növelését is szolgálja, ugyanis a dolgozóknak egyéni célt is teljesíteniük kell. Így például nem érheti őket saját hibájukból munkabaleset, és a saját jogú betegállományuk miatt kiesett napok száma sem haladhatja meg a 48 órát vagy a hat munkanapot az év végéig. A cég tavalyi eredménye továbbra sem ismert. A vállalat a 2015-ös évet 272 milliárd forintos árbevétellel és 2,8 milliárd forint EBITDA-val (kamat- és adófizetés, valamint értékcsökkenési leírás előtti eredmény) zárta. A Dunaferr az elmúlt évekkel nem dicsekedhet: 2008 óta 2015 volt az első év, amelyet nyereséggel zárt. Még korábban 2016-ra 315 milliárd forint árbevételt és 5,8 milliárd forint EBITDA-t vártak.

A vállalat 2013-ban 1500 fő leépítését tervezte, de ebből visszavett, majd a kormány támogatásával elállt elbocsátási szándékától. A Dunaferr 5052 főt foglalkoztat, de a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetéséhez járul hozzá. Dolgozói legutóbb, az év elején demonstráltak magasabb fizetésért, most pedig épp vasutas alkalmazottai mérlegelik a munkabeszüntetést.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »