TASZ: évekig szabálytalanul működhetett egy kórházi osztály Ajkán

Évekig nem volt modern multidetektoros CT-berendezés (MDCT) az ajkai Magyar Imre kórházban, pedig egy 2012-es miniszteri rendelet működési feltételként szabta meg a készülék birtoklását is.

A kórház így öt évig működhetett szabálytalanul – írja blogoldalán a Társaság a Szabadságjogokért.

A TASZ emlékeztet rá, hogy a kórház elavult CT-je idén nyáron „egy beteg életét követelte”, ami után egy bérelt, mobil berendezést telepítettek a intézménybe – arra viszont senki nem kérdezett rá, hogyan működhetett az intézmény öt éven át ezzel a hiányossággal.

A jogvédő szervezet szerint az ügy azért is problémás, mert a kórháznak a berendezés hiánya miatt, a jogszabályban előírt eljárást kellett volna követnie – de a jelek szerint ezt sem tették meg.

a kórháznak a változástól számított két hónapon belül be kell jelentenie, hogy megfelel a megváltozott feltételeknek;ha ezt nem teszi meg, a hatóság felhívja erre;ha így sem teszi meg, 90 napon belül ellenőrzést kell végezni. Ha ennek során megállapítják, hogy nem felelnek meg a minimumfeltételeknek, nem kaphatnak működési engedélyt – vagyis az osztályt be kell zárni.

A TASZ viszont megkapta az Emberi Erőforrások Minisztériumától az ajkai kórház működési engedélyét, ami 2004-ben kelt és 2007-ben módosították utoljára.

Az EMMI ugyanakkor arra nem tudott választ adni, hogy a kórház honnan és hogyan tudott a tragikus beteghaláltól számított két hónapon belül új mobil CT-berendezést beszerezni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »