Terrorveszély miatt lemondtak egy rockkoncertet Hollandiában

Terrorveszély miatt lemondtak egy rockkoncertet Hollandiában

ROTTERDAM. A hollandiai Rotterdamban terrorveszély miatt váratlanul lemondtak egy rockkoncertet szerdán. A spanyol hatóságok szerint a rotterdami incidens nincs kapcsolatban a Katalóniában elkövetett merényletekkel.

A rotterdami Club Maassilo nevû szórakozóhely vezetése a Twitter közösségi oldalon közölte, hogy a rendõrség utasítására a kaliforniai Allah-Las nevû zenekar szerda estére tervezett fellépését le kellett mondani terrorfenyegetés miatt.   

Ahmed Aboutaleb rotterdami polgármester szerint spanyol hatóságok figyelmeztették õket a terrorveszélyre. Elmondta azt is, hogy õrizetbe vették egy spanyol rendszámú kisbusz sofõrjét. A szórakozóhely mellett parkoló jármûben gázpalackokat találtak. Egyelõre nem tudni, összefüggésben áll-e ez a terrorfenyegetéssel. A polgármester figyelmeztetett: nehogy elhamarkodottan vonjanak le következtetéseket.   

A spanyol El Pais címû lap úgy tudja a jármû vezetõje spanyol állampolgár. A kisbuszt jelenleg tûzszerészek vizsgálják. A rendõrség szerint igen komolyan vették a fenyegetést, ezért a rendezvényszervezõvel közösen a koncert lemondása mellett döntöttek. Az ügyben vizsgálatot indítottak.   

A NOS holland közszolgálati rádió jelentése szerint a rendõrség egységei biztosították a szórakozóhely mintegy 1000 fõt befogadni képes koncerttermét, és evakuálták a Rotterdam kikötõi negyedében lévõ épületbõl az embereket. Úgy tudni terrorellenes erõk is a helyszínen vannak. A holland televízió testpáncélba öltözött rendõröket mutatott a szórakozóhely elõtt.   

Az Allah-Las tagjai a The Guardian címû brit lapnak tavaly azt nyilatkozták, azért választották ezt a nevet, hogy annak "szent hangzása legyen", ugyanakkor senkit sem akartak megsérteni ezzel.  

Spanyol hatóságok: a rotterdami incidens nincs kapcsolatban a Katalóniában elkövetett merényletekkel

A Rotterdamban egy szórakozóhely mellett õrizetbe vett, spanyol rendszámú, gázpalackokat szállító kisbusz vezetõje, nem áll kapcsolatban a múlt héten Katalóniában 15 halálos áldozatot követelõ merényletekkel – mondta egy névtelenül nyilatkozó spanyol terrorelhárítási tisztségviselõ.

Az illetékes szerint a nyomozók a jármû õrizetbe vett sofõrjének kikérdezése és a kisbusz tûzszerészeti vizsgálatát követõen kizárták azt a lehetõséget, hogy összefüggésben állhat azzal a tizenkét fõs terrorsejttel, amely Barcelonában és Cambrilsban merényleteket követett el.

A spanyol rendõrség nyomozást folytat a múlt heten Barcelonában és Cambrilsban merényleteket elkövetõ terroristasejttel összefüggésben. A múlt csütörtöki barcelonai gázolásos merénylet elõtti éjszaka történt alcanari házrobbanás is. A nyomozók késõbb a felrobbant háznál 120 butángázpalackot találtak, valamint a terroristák által a Sátán anyjának nevezett TATP (aceton-peroxid) elõállításához szükséges, 500 liternyi acetont, hidrogén-peroxidot és a robbanószerek pusztítását fokozó nagy mennyiségû szöget.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »