Teszt: Ön érti, hogy most kihez beszél a Fidesz?

Teszt: Ön érti, hogy most kihez beszél a Fidesz?

Kezdjük az elején, röviden, hogy végig bírják: a Fidesznek, mint minden pártnak van egy úgynevezett sajtóosztálya. Ez a sajtóosztály aktívan rajta tartja kezét a politika ütőerén, és jellemzően közleményeket küld szét a szerkesztőségeknek arról, hogy mit gondol más pártok közleményeiről, sajtótájékoztatóiról.

De a Fidesznél itt egy módszertani hibába ütköztem.

Ahhoz, hogy értsük a probléma gyökerét, evidenciaként kell kezelnünk, hogy a habonyi Fidesz kommunikációja már egyértelműen tabloid, azaz bulvárformátumú. Bulvárosan szól az emberekhez akkor, amikor a Soros-kampány, a migrációs krízis, a rezsicsökkentés, vagy éppen az Erzsébet-utalvány osztása van terítéken. Ez a formátum az egyszerűsítéseken túl magában hordozza a provokációt, szenzációhajhászást és a populizmust, majd ezeken túllendülve akár a ferdítést, hazugságot is.

Ám nyilván nem véletlen az, hogy a Fidesz –a Habony-műveket kiépítve és csúcsra járatva- ehhez az eszközhöz nyúlt. Pontosan látszik, hogy a modern populista kultúra óriási igényt tart az érthető üzenetekre és az ellenségképre, ráadásul mindezt a korábbinál jelentősen gyorsabban és feldolgozhatóbban követeli.

Tehát ezek alapján érthető lenne, hogy a Fidesz és kormánya miért kommunikál gyermeki szinten a társadalommal. A kérdés már csak az, hogy miért kommunikál így a sajtóval is.

Íme egy konkrét, mai példa:

A jobbikos Szilágyi György sajtótájékoztatót tartott arról, hogy szerintük a hazai korrupció létrehozta a Fidesz Zrt.-t, aminek vezérigazgatója Orbán Viktor, a vállalatnak bedolgozó strómanok pedig hatósági védelem alatt állnak. Akit részleteiben is érdekel a sajtótájékoztató, itt elolvashatja. A lényeg nem ez, mert a példa teljesen általános, a nyugdíjrendszertől a devizahiteleseken át a tandíjakig bármiről beszélhetnek, a Fidesznek a reagálása csak ennyi lesz – és itt most idézzük a válaszként erre kiküldött, teljes mai Fidesz-közleményt:

A Jobbikot Simicska Lajos vásárolta meg – Reagálás Szilágyi György (Jobbik) nyilatkozatára

Hírdetés

A Jobbikot Simicska Lajos vásárolta meg. Az a Jobbik beszél, amelyik nem tud elszámolni a milliárdos Simicska Lajostól kapott illegális támogatásokkal az Állami Számvevőszék felé. Az a Jobbik beszél, melynek pártelnöke eladta a pártot Simicska Lajosnak, és azóta folyamatosan árulja el a párt eredeti értékeit és csak a milliárdos Simicska Lajos érdekeit szolgálja.

Tiszta sor, a Fidesz egy szokásos simicskázással támad vissza pont úgy, ahogyan azt a baloldal irányába Sorossal szokta tenni. Most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy

ezeket csak a szerkesztőségek kapják meg.

Azok a szerkesztőségek, akik kapuőri (szűrői) szerepet betöltő újságírókból és szerkesztőkből állnak, tehát olyanokból, akik eldöntik egy ilyen anyagról, hogy cikk lesz belőle, vagy csak szemét a lomtárban. És itt a probléma lényege.

  • Ugyanis egy ellenzéki vagy független szerkesztőség természetes, hogy nem fog lehozni egy ilyen semmitmondó, provokatív, és végső soron teljesen hírértékmentes közleményt. Tehát nekik kár volt megírni, kuka.
  • A kormánypárti sajtónak pedig azért kár ezeket kiküldeni, mert ők ezeket a kocsmaszintű habonyi-rogáni sablonokat úgyis megírják maguktól, minden nap, minden hullámhosszon. Számukra a szamárvezető nem egy ilyen közleményből érkezik, hanem sokkal inkább a minisztériumból.
  • De akkor, ha a fenti gondolatmenetet követve valóban célközönség nélküliek ezek a közlemények, mégis, miért írják őket, és miért küldik szét? Vajon miért gondolja azt a Fidesz, hogy az 1.0-ás kommunikációjával nem csak a szavazókat kell lefárasztania, hanem az erre hivatalból immúnis újságírókat is? Érti ezt valaki?

    Ha igen, írja már le kommentben.


    Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »