Titkos üzenetek a kormányhivatal épületében

Titkos üzenetek a kormányhivatal épületében

POZSONY. Felújították a kormányüléseknek helyet adó hatalmas tanácstermet. Az 50 ezer eurós beruházás ideje alatt a tárcavezetõk a régi épület Tükörtermében üléseztek. A munkások a felújítás során több, a múltat idézõ üzenetet fedeztek fel.

Az utóbbi idõben több közhivatal épülete is felújításra került, mint például a kormányhivatal tanácsterme vagy a köztársasági elnöki palota udvara, de olyan múltbeli üzenetekre, mint a miniszterek üléstermében, sehol sem bukkantak.

Amikor negyven év után lecserélték a kormányhivatal tanácstermének burkolatát, egy cseh nyelven írott üzenetet találtak a következõ szöveggel:  a „tanácsterem burkolata 1979. 9. 26-án lett kész. Ma temették a csehek és morvák szeretett köztársasági elnökét, Ludvík Svobodát, aki jó morva ember volt” – írták fel egy ceruzával a faburkolat belsõ oldalára az akkori munkások, s egy régi fûrészt is hagytak emlékül.

Pillanatnyilag a lépcsõház felújításán dolgoznak, nemrég a világítás cseréje is megtörtént, ami közel 25 ezer euróba került. A törvényhozók a két hónapi fizetett szabadságot követõen szeptember 5-én térhetnek vissza az épületbe.

Néhány szó az épület történetérõl

A jelenlegi kormányhivatal az egykori érseki nyári palotában székel, melynek építése 1614-ben kezdõdött. A 19. század végén katonai kórházként szolgált, majd a 20. század negyvenes éveiben átépítették. 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »