Tízezernyi szalafista tartózkodik Horvátország szomszédságában

Horvátország délkeleti szomszédságában jelenleg több mint 10 ezer szalafista tartózkodik, több tíz paradzsematának nevezett közösségbe és néhány enklávéba tömörülve – hangsúlyozta most nyilvánosságra hozott jelentésében a horvát nemzetbiztonsági és hírszerzési ügynökség (SOA).

A több mint 40 oldalas beszámoló nagyrészt a terrorizmus veszélyeivel foglalkozik. Megállapítja, hogy Horvátországban stabil a biztonsági helyzet, a terrorizmus veszélye csekély, de a potenciális fenyegetettség fennáll.

A jelentés kifejtette, hogy Horvátország délkeleti szomszédjainál – ahol számos radikális iszlám közösség létezik – a támadások valószínűsége mérsékelt, míg a terrorista támadások lehetősége a nyugat-európai országokban továbbra is magas. A beszámoló nem tér ki arra, mely országokról van szó.

Az ügynökség szerint Horvátországban a szalafisták száma elenyésző, mindössze néhány tucat követőről van szó, akik nem uszítanak erőszakra. Ugyanakkor a radikális iszlám jelenléte a délkelet-európai országokban növeli a terrorista fenyegetettséget egész Délkelet-Európában – tették hozzá.

A SOA figyelmeztetett, hogy a régióban továbbra is emelkedett azoknak a száma, akik csatlakoznak az iraki és a szíriai harcokhoz. Közel ezer főről szól a jelentés, köztük hét horvát állampolgárról. Hat közülük kettős állampolgár, és soha nem élt Horvátország területén. Mindössze egy olyanról tudnak, aki a harcmezőkről tért haza.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »