Több mint 13 év után kiengedték az utolsó temerini fiút is

Több mint 13 év után kiengedték az utolsó temerini fiút is

December 26-án, kedden szabadult fogságából az utolsó temerini fiú: Máriás István annak az öt egykori fiatalnak az egyike volt, akiket 2004-ben, egy szerb férfi csoportos megverése miatt ítéltek 10-15 éves börtönbüntetésre, gyilkossági kísérlet vádjával.

A most 34 éves Máriás kapta közülük a legnagyobb szabadságvesztést, ám az amnesztiatörvény miatt másfél évvel korábban szabadulhatott. A Délhír portál otthonában kereste fel a férfit, aki büntetéséről és tettének okairól is beszélt a lapnak.

„Őszintén megmondom, ha most lennék abban a helyzetben, mint 2004-ben, amikor elítéltek, akkor sem gondolkodnék egy percet sem. Mert akkor sem tudtam elviselni, ha a magyar anyámat szidják és most sem vagyok hajlandó erre. Az a férfi félmeztelenre vetkőzve ugrált a nyolcadik osztályt épphogy csak befejező kislányokra, akik ballagás után voltak ott. Szerintem akkor lennénk bűnösök, ha tétlenek maradtunk volna. Nem azzal volt a bajunk, hogy elítéltek, hanem, hogy mekkora büntetést kaptunk, én 15 évet” – mondta Máriás.

Magáról a bántalmazásról nem beszélt többet a férfi. Az ítélet szerint az öt magyar fiatal 2004 júniusában félholtra verte a 37 éves Zoran Petrovicot. Az áldozatot életveszélyes sérülésekkel, anyaszült meztelenül hagyták heverni a temerini piactérnél. Az újvidéki bíróság elsőfokú ítéletében gyilkossági kísérletnek minősítette a bűncselekményt, és tíztől tizenöt évig terjedő börtönbüntetésre ítélte a magyar tetteseket. A legfelsőbb bíróság 2005 októberében helybenhagyta az ítéletet, ami hatalmas felháborodást váltott ki a délvidéki magyar közvéleményben.

Az egyik elítélt, Horváth Árpád szerint áldozatuk egy drogkereskedő volt, aki zaklatta a helyszínen összegyűlt fiatalokat, és Horváth barátnője felé is fenyegetően megindult, így kezdődött a konfliktus.

http://mno.hu/

Határon túl MTI „Temerinben ma is veszélyes magyarul beszélni” A szerbiai magyarságot megfélemlítőnek nevezte a temerini ügyben 2005-ben született ítéletet Horváth Árpád.

Az ítélet jogosságát maguk a temerini fiúk sem tagadták, a rájuk kiszabott büntetés hosszát viszont sokan igazságtalannak és az egész délvidéki magyarságra nézve fenyegető döntésnek tartották – ugyanebben az időszakban mindennapos volt, hogy magyarokat is megvernek pusztán származásuk miatt, a szerb elkövetők többnyire azonban jelentéktelen büntetésekkel úszták meg a támadásokat.

Figyelmeztetés volt ez a magyaroknak, hogy ne álljanak ellen a szerbeknek

– vélekedett az eltúlzottnak tartott ítéletről Máriás István, aki a börtönbe is sokszor került verekedésbe, mert a rabok hallottak ügyéről.

Az utoljára szabadult temerini fiú elmondta, azt sem hajlandó elfelejteni, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség, és az akkori vezetője, Kasza József nem állt ki mellettük, hanem épp a legszigorúbb büntetés kirovását kérte. „Megvan az újságból kivágott cikk, itt valahol a papírjaim között. 

Háborús bűnösök, meg többszörös gyilkosok voltak ott a börtönben hasonló büntetésekkel, én meg egy verekedés miatt, mert magyar vagyok”

– mondta a Délhírnek Máriás. A férfi jelenleg munkát keres Temerinben, de az sem tartja kizártnak, hogy kimegy külföldre pénzt keresni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »