Több párt még nem tudja, hogyan fogja finanszírozni választási kampányát

Több párt még nem tudja, hogyan fogja finanszírozni választási kampányát

POZSONY. Több párt még nem döntött arról, hogyan fogja finanszírozni választási kampányát a novemberi megyei választások elõtt. Néhány párt a teljes kampányt kizárólag önerõbõl finanszírozza, más esetekben a pártok megosztoznak a költségeken a jelöltekkel.

A pártok egyöntetûen azt állítják, hogy nem lépik túl a törvény adta kereteket.

A hivatalos kampány június 28-án kezdõdött el. A pártok és a mozgalmak maximálisan 500 000 eurót költhetnek a kampányra, a megyeelnök-jelöltek 250 000 eurót. A kampányköltségekbe beleszámítanak a választások kihirdetését megelõzõ három hónap propagációs kiadásai is.

„Ezekben a napokban nyitjuk meg az átlátható, transzparens folyószámlát, amelyen feltüntetjük azokat az összegeket, amelyeket a Most-Híd a törvényes kereteken belül a megyei választásokra költ”- tájékoztatta a TASR ügynökséget a párt szóvivõje, Debnár Klára. A választókat a kampány során az általánosan ismert kommunikációs eszközök segítségével akarják megszólítani.

Az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) is támogatni akarja jelöltjeit, a törvény által kijelölt kereteken belül. „E célból transzparens számlát nyitottunk. A kampányköltségeket a megadott idõn belül a törvény értelmében közzétesszük” – írta a Smer-SD szóvivõje, ¼ubica Konèalová.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) augusztus elején tájékoztat a kampány finanszírozásáról. „Tárgyalunk arról, hogyan szervezzük meg a kampányt, hogy az megfeleljen a törvénynek” – tájékoztatott a párt elnökének irodavezetõje, Zuzana Škopcová.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) kizárólag önerõbõl fogja finanszírozni kampányát. „A kiadások törvény által elõírt felsõ határa 500 000 euró. Pártunk biztosan nem lépi túl ezt a felsõ határt“ – jelentette ki Roman Foltín, a liberálisok fõ menedzsere. Elmondta, a párt eddig nem lépte túl a kampányban a 100 000 eurót. A választókat standard eszközökkel akarják megszólítani a kampány során: reklámtárgyakkal, találkozni fognak a választópolgárokkal, óriásplakátokat terveznek, a párt reklámja megjelenik a médiában, valamint a közösségi hálón is megszólítják a választókat.

Az Egyszerû Emberek és Független Személyiségek (O¼aNO-NOVA) is segít a megyeelnök-jelölteknek a kampány finanszírozásában, „A pontos finanszírozási terv még nem lezárt, még semmire nem költöttünk. A finanszírozás függ az egyes koalíciós szerzõdésektõl is, amelyeket a kerületekben az elkövetkezõ hetekben kötünk meg. A kampány vezetésének konkrét formáját a napokban véglegesítjük” – tájékoztatott a mozgalom.

Pontos választ egyelõre a Család Vagyunk mozgalom vezetõje, Boris Kollár sem tud adni. „Most döntünk az összes kérdésrõl, pontos választ augusztusban tudunk adni” – magyarázta Kollár.

A Magyar Közösség Pártjának jelöltjei részben önerõbõl finanszírozzák a kampányt, de a költségekhez hozzájárul a párt is. „Minden járásban meghatározták, milyen résszel járulnak hozzá a jelöltek a kampány költségeihez. Ahhoz jön még a párt központjának hozzájárulása” – tájékoztatott Fiala Ilona, az MKP szóvivõje. A párt 150 000 euróval járul hozzá a költségekhez. A szóvivõ szerint a párt egyelõre nem költött pénzt a kampányra. A kampány során óriásplakátokat használnak, a sajtóban apróhirdetés jelenik majd meg a jelöltekrõl, és a közösségi hálón is zajlik majd a kampány. A hangsúlyt azonban a választókkal történõ személyes találkozókra helyezi a párt.

„Természetesen az érvényben levõ törvények értelmében folytatjuk a kampányt, és betartjuk a kampány módját és terjedelmét is. Tudatában vagyunk annak, hogy a megyeelnök-jelölt kampányának fontossága abban rejlik, hogy a kampány legyen látható, ez természetesen pénzbe kerül. A Kereszténydemokrata Mozgalom bonyolult pénzügyi helyzetben van, de megyeelnök-jelöltünk támogatását biztosítani tudjuk” – tájékoztatott a KDH szóvivõje, Stano Župa.

A Mi Szlovákiánk Néppárt (¼SNS) egyelõre nem tájékoztatott arról, hogyan akarja finanszírozni kampányát. Eddig nem tette közzé a párt jelöltlistáját sem, erre július végén-augusztus elején kerül majd sor. „Aztán elmondjuk azt is, hogyan fogjuk finanszírozni a kampányt. Egyelõre semmit nem költöttünk, mivel még senki nem foglalkozott a kampánnyal” – mondta Milan Uhrík, a párt parlamenti képviselõje.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »