Több száz hektáron égett a Hortobágyi Nemzeti Park

Több száz hektáron ég a Hortobágyi Nemzeti Park Nagyiván település közelében. A csütörtökön délelõtt keletkezett tûz oltásán egész éjjel dolgoztak a tûzoltók, pénteken kora reggel két honvédségi helikopter is érkezik a helyszínre, hogy bekapcsolódjon az oltásba – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság helyettes szóvivõje pénteken hajnalban.

Mukics Dániel elmondta, hogy az aljnövényzet kapott lángra csütörtökön délelõtt, azóta mintegy 600 hektárnyi növényzet már leégett a nádas, füves területen, és összesen több mint ezer hektár van veszélyben. Lakott területet azonban nem veszélyeztet a tûz.

A tûz oltását nehezíti, hogy a terület egy része mocsaras, lápos, egyes részeket egyáltalán nem lehet megközelíteni. Ezért pénteken kora reggel két honvédségi helikopter is bekapcsolódik a tûzoltásba. Ezek egyenként 3 ezer liter víz szállítására alkalmasak, és felülrõl végzik majd az oltást.

A tûz oltásában Tiszafüredrõl, Karcagról, Püspökladányból, Mezõkövesdrõl, Hajdúszoboszlóról és Debrecenbõl 9 géppel vannak jelen a tûzoltók. A tûzoltók folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti park igazgatóságával, a mezõõri szolgálattal és a honvédséggel – mondta a helyettes szóvivõ.

Honvédségi helikopterek is részt vesznek az oltásban

A szolnoki helikopterbázis két Mi-17-es helikoptere egyszerre csaknem 3000 liter vizet tud meríteni és emelni. A katasztrófavédelem munkáját a helikopterek személyzetén és a repülésvezetõn kívül a helyszínen repülõmûszakiak segítik.

Csaknem ezer hektárnyi terület égett le

Csaknem ezer hektárnyi terület égett le a Hortobágyi Nemzeti Parkban kitört tûzben – közölte a Jász-Nagyku-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes sajtószóvivõje péntek reggel a drónokkal végzett légi felderítés adatai alapján.

Szepesi Erika elmondta: pénteken reggel az oltásban már több mint 80 tûzoltó vesz részt, erõgépet és honvédségi helikoptereket is bevontak a munkálatokba. Mintegy hatszáz szarvasmarhát biztonságos helyre tereltek.

Péntek reggel 150 hektár nádas égett, az oltást nehezítik a talajviszonyok és a terület nehéz megközelíthetõsége – tette hozzá.

Lajtos István, Nagyiván független polgármestere elmondta: nagy a füst, de lakott területet továbbra sem nem veszélyeztet a tûz.

Eloltották a lángokat

Eloltották a lángokat a Hortobágyi Nemzeti Parkban – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság helyettes szóvivõje péntek délelõtt az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta: jelenleg a további tûz kialakulásának esélyét szüntetik meg azzal, hogy körbelocsolják a lángok helyét, nehogy bárhol bármilyen izzás kialakuljon és újra kigyulladjon.

 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »