Több tucat szíriai szélsőségest evakuáltak

Több tucat szíriai szélsőségest evakuáltak hozzátartozóikkal együtt a polgárháborús közel-keleti ország déli részérő szombat kora reggel.

A felkelőket hat busszal szállították át az Izrael által megszállt Golán-fennsík környékéről Deraa tartomány lázadók kezén lévő területeire a velük kötött egyezség értelmében. A szíriai katonai média szerint 153 ember, köztük 106 harcos hagyta el a Bejt Dzsin nevű falut. A területet a kormányerők ostromolják.

A Szana szíriai állami hírügynökség pénteken azt írta, hogy mintegy 300, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez köthető szélsőségest szállítanak át családjaikkal együtt Deraa és Idlíb tartományba. Az evakuációt követően a damaszkuszi kormány visszaszerezheti az ellenőrzést az Izrael közelében található térség felett. Izrael korábban figyelmeztetett, hogy egyre több az Iránból érkező vagy iráni támogatást élvező fegyveres határainál. Teherán több ezer harcost küldött Bassár el-Aszad szíriai elnök megsegítésére.

Eközben Szíria északi részén holttestek tucatjaira bukkantak két tömegsírban a Rakkához közeli Vaviban. Az áldozatokat az Iszlám Állam nevű terrorszervezet szélsőségesei végezték ki. A Szana úgy tudja, hogy a tömegsírokat a faluba visszatérő helyiek találták meg.

A kormányerők szombaton több légicsapást és tüzérségi támadást hajtottak végre a főváros, Damaszkusz közelében a felkelők egyik ostrom alatt álló központja ellen – tudatta az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, londoni székhelyű szervezet.

A terepen kiterjedt aktivistahálózattal rendelkező csoport szerint Kelet-Gúta térségében legalább két civil vesztette életét. A területen található oktatási intézményeket bezárták.

Az orosz légi támogatást élvező szíriai hadsereg szombaton újabb településeket szerzett vissza a dzsihadistáktól és a felkelőktől Idlíb tartomány peremén. A térségben hétfőn indított hadműveletet a katonaság. A harcok elől a nap folyamán százak menekültek el. A damaszkuszi rezsim célja, hogy megszerezze Idlíb délkeleti részét, biztosítva ezzel az Aleppót Damaszkusszal összekötő utat.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »