Török: A Jobbik mozgása a közép felé megroppantotta a Fidesz centrális erőterét

Török: A Jobbik mozgása a közép felé megroppantotta a Fidesz centrális erőterét

Török Gábor erős kifejezésnek tartja, hogy a Fidesz félne a 2018-as választástól, de azt a kormánypártban is látják, hogy alapvetően megváltozott a politikai helyzet 2014-hez képest, és nem csak Simicska miatt.

„Akkor állt a centrális erőtér, ami azt jelentette, hogy a Fidesz relatív többséggel is számíthatott arra, hogy a 106 egyéni választókerületben (evk) az ellenzéki szavatok semmilyen formában nem tudnak összeadódni. A Jobbik mozgása a közép felé viszont a centrális erőteret megroppantotta. A Jobbik néppártosodásával az ellenzéki szavazótáboron belül megjelent az átszavazási hajlandóság, és ezt az adatok is alátámasztják.”

A politikai elemző úgy vélekedik, ez megteremti annak a lehetőségét, hogy 2018-ban szavazói szinten létrejöjjön valamilyen együttműködés. De ezt nem úgy kell elképzelni, hogy az összes ellenzéki szavazó ugyanarra a jelöltre szavaz. Ugyanakkor emlékeztet rá: az időközi választásokon az volt látható, hogy az esélyesebb ellenzéki jelölt mögött felsorakoznak a kormányváltást akarók.

„Ez még akkor is kétségessé teszi a választás kimenetelét, ha a Fidesznek megvan a kétmillió szavazója és számíthat arra, hogy mondjuk a listás eredménye 40 százalék körül lesz. Mert még egy 40 százalékos listás eredmény mellett is nagyjából 65 evk-t meg kell nyernie ahhoz, hogy abszolút többsége legyen a parlamentben. Ebből viszont az következik, hogy nem veszíthet el 40-nél sokkal több körzetet. Négy éve csak 10 körzetet bukott el a Fidesz, most megvan annak az esélye, hogy ez 40 körül legyen.”

Hírdetés

Török Gábor szerint ha ez valóban megtörténik, akkor nem lesz meg a 100 mandátum, ami egy olyan új politikai helyzetet jelent, ami véget vet a NER-nek abban a formájában, ahogy megismertük.

„Ha ugyanis a Fidesz csak 98 vagy 99 mandátumot szerez, akkor három lehetőség van. Vagy megvásárol valakiket, vagy koalícióra lép az egyik párttal, vagy három hónapon belül előrehozott választásokat tartanak. A mai állapotokat ismerve csak az előrehozott választásokat tudom igazán elképzelni. A kérdés ekkor, hogy mi történik az új választásokon.”

Török Gábor korábban a Heti Válasz páros interjújában arról beszélt, hogy a Fideszben jobban aggódnak annál, mint amennyi magabiztosságot beléjük lehet látni a 2018-as választás kapcsán. Úgy fogalmazott:

„A gazdasági holdudvarban láthatóan mindent megtesznek azért, hogy egy esetleges vereség esetén is minden el legyen rendezve. 2014-ben ilyen nem volt. ‘Akár máshogy is alakulhat’ – valahogy így tudnám leírni az érzetet.”


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »