Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vizsoly községben július 21-én történelmi emlékhellyé avatták az első teljes magyar nyelvű bibliát őrző református templomot.

Az avatási ünnepségen  Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára elmondta: Minden emlékmű, emlékhely halott kő marad, ha nem szólít meg bennünket – majd rámutatott: az emlékhely megjelölésére szolgáló sztélé egy megszólító kő, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Vizsoly magyar történelmünk és nemzeti identitásunk kialakításának, folyamatos megerősítésének fontos helyszíne. A bibliafordító Károli Gáspár ugyanis az őt körülvevő társadalom nyelvén, vagyis magyarul szólaltatta meg a Bibliát.

Az államtitkár szerint ma is fontos, hogy mindenkit a saját nyelvén tudjunk megszólítani, azokat is, akiknek a „nyelve” a magány, a kitaszítottság vagy a reménytelenség. Czibere Károly felidézte a bibliai Izsák történetét, aki a pusztában járva azokat a kutakat ásta ki újra, amelyeket korábban atyja, Ábrahám már kiásott egyszer, de az ellenség betemette őket.

Amikor nemzeti és történelmi emlékhelyeinket feltérképezzük és megjelöljük, mi is az elődeink által kiásott kutakat keressük a tiszta forrásért – tette hozzá az államtitkár. – Ahhoz azonban, hogy az élő vízhez jussunk, tudnunk kell, hol keressük a kutakat.

Az avatóünnepséget éppen egy nappal a nyomtatott Károli-biblia elkészültének (1590. július. 20) évfordulója után rendezték.

Kovács Ákos, a Nemzeti Örökség Intézete társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója beszédében elmondta, azon dolgoznak, hogy a nemzeti és történelmi emlékhelyeket látogatottabbá tegyék. A Vizsolyban felavatott sztélé, Zsigmond Attila formatervező művész két méter magas alkotása „felkiáltójelként” nem csupán könnyen felismerhetővé teszi az emlékhelyet, de tömören annak jelentőségéről is tájékoztatja az érdeklődőket.

Az igazgató emlékeztetett rá, hogy 49 történelmi emlékhely található az országban, amelyek jelentőségét a Nemzeti Emlékhely- és Kegyeleti Bizottság javaslata alapján kormányrendelet ismerte el. Ezek egységes megjelöléséről a Nemzeti Örökség Intézete gondoskodott.

Forrás: Magyar Kurír, fotó: Vizsolyi Református Egyházközség

The post Történelmi emlékhellyé avatták a vizsolyi református templomot appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »