Trump elismerte, hogy hibázott

Trump elismerte, hogy hibázott

Az amerikai republikánus pártiak vezető elnökjelölt-aspiránsa vasárnap egy tévéinterjúban elnézést kért az elmúlt napokban tett, vitát kiváltó kijelentéseiért, de külpolitikai állásfoglalásain nem változtatott.

Donald Trump New York-i üzletember változatlanul nem hajlandó elkötelezni magát amellett, hogy a Republikánus Párt elnökjelöltje legyen, és változatlanul nem zárja ki, hogy a két nagy párt melletti, valamelyik harmadik párt jelöltjeként induljon az elnökjelöltségért, de azt szeretné, ha az ő jelöltségét és személy szerint őt magát is korrekt módon kezelnék a republikánus vezetők. A Fox tévé egyik politikai vitaműsorában nyilatkozott erről.

„Nem a győzelem vagy a vereség a kérdés, hanem hogy hogyan bánnak az emberrel. Azt akarom, hogy velem rendesen, korrekten bánjanak” – fogalmazott Trump a republikánusokhoz közelállóként számon tartott csatorna délelőtti műsorában. Az elnökjelölt-aspiráns viszont elismerte, hogy az elmúlt napokban kétszer is hibázott: amikor azt nagy felzúdulást kiváltó kijelentését tette, miszerint az abortuszt elszenvedő nőket meg kellene büntetni, és hibázott akkor is, amikor vetélytársa, Ted Cruz texasi szenátor feleségét bírálta.

Trump ugyanis pár nappal ezelőtt kedvezőtlen fotót tett közzé Heidi Cruzról, mellé tette felesége, Melania Trump fényképét, és azt írta: a két kép önmagáért beszél. Most fordult elő először, hogy elismerte: nem kellett volna így cselekednie. Bár hozzátette: a „feleségek háborúját” Ted Cruz kezdte, amikor hozzá közelálló csoportok közzétették az ex-modell Melania Trump tizenhat évvel ezelőtti aktfotóját. Ted Cruz mindazonáltal elítélte az aktfotó közzétételét. Az abortuszügyben tett kijelentéséről – amelyet az elmúlt napokban többféle, módosított változatban is előadott – Trump ezúttal azt mondta: most már másként fogalmazna.

„A NATO elavult”

A republikánus elnökjelölt-aspiráns ugyanakkor kitartott korábbi külpolitikai állásfoglalásai mellett. Megismételte, hogy szerinte a NATO egy idejétmúlt szervezet, és megismételte azt is, hogy Japánnak és Dél-Koreának nemzetvédelmében önmagára kellene támaszkodnia, ennek érdekében pedig nem kell visszariadni attól sem, hogy atomfegyvereik legyenek. „Ott van Pakisztán, és ott van Észak-Korea, és ott van Kína és Oroszország és India. És az Egyesült Államoknak és más országoknak is vannak atomfegyvereik. A nukleáris fegyverkezési verseny már tart” – szögezte le Trump.

Elégedetlenségét fejezte ki a NATO békefenntartó erőinek tevékenységével kapcsolatban, és szerinte a békefenntartók nem szentelnek elég figyelmet a terrorizmusnak. „A NATO elavult, nincs annyi hasznunk belőle, mint amennyibe kerül nekünk. Mi tartunk el egy sor országot… Amit korábban mondtam, az nagyon is helyénvaló. A NATO-t rendbe kell hozni” – fogalmazott.

Az USA-nak „jobb üzletet” kellene kötnie

Trump vasárnap este is a Fox tévében vendégeskedett. A tévécsatorna ugyanis vitaestet szervezett a wisconsini Milwaukee-ban, és ennek egyetlen vendége ő volt, akinek nemcsak a műsorvezető, hanem a közönség is kérdéseket tett fel.

A vitaesten Trump egyszerűbb adórendszert és az Obamacare néven ismert egészségbiztosítási reform visszavonását ígérte, és – kérdésre válaszolva – azt fejtegette, hogy ő nem a bevándorlást ellenzi, hanem az illegális bevándorlást. Külpolitikai kérdésekben pedig jelentősen finomított délelőtti álláspontján. Azt mondta, az Egyesült Államoknak „jobb üzletet” kellene kötnie Japánnal és Dél-Koreával és a többi szövetségesével is: ezeknek az országoknak többet kellene fizetniük az amerikai védőernyőért, és nagyobb szerepet kell vállalniuk saját nemzetvédelmükben, ebbe pedig szerinte „belefér” atomfegyverek kifejlesztése is.

Wisconsinban kedden lesznek az előválasztások, és a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint – ha kicsiny előnnyel is, de – Ted Cruz texasi szenátor vezet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »