Trump főtanácsadója: félóra alatt tízmillió embert mészárolhatna le Phenjan

Trump főtanácsadója: félóra alatt tízmillió embert mészárolhatna le Phenjan

Egyértelművé tette az amerikai elnök stratégiai főtanácsadója, Steve Bannon, hogy az észak-koreai fenyegetésre nem létezhet megfelelő katonai válasz, írja az MTI.

„Amíg valaki meg nem oldja nekem az egyenletnek azt a felét, miszerint ha háború lesz, akkor Szöul tízmillió lakosa hagyományos fegyverektől meghal az első 30 percben, addig nincs miről beszélni” – jelentette Bannon a The American Prospect című, negyedévente megjelenő liberális magazinnak adott interjúban. 

Szavait megerősíti a dél-koreai elnök csütörtöki nyilatkozata is: Mun Dzsein  elutasította a háború lehetőségét a Koreai-félszigeten, mondván, az Egyesült Államok beleegyezett, hogy Szöul hozzájárulása nélkül nem indít katonai akciót Észak-Korea ellen – ez gyökeres változás ahhoz képest, hogy Donald Trump korábban tűzzel és haraggal, korábban elképzelhetetlen erő bevetésével fenyegette a rakétaprogramjával demonstráló Phenjant.

http://mno.hu/

Steve Bannon szerint talán lehetne valamilyen megállapodást kötni Kínával – ez alapján Peking elérhetné, hogy befagyasszák az észak-koreai nukleáris programot, és a befagyasztást folyamatosan ellenőriznék. Ebben az esetben az Egyesült Államok kivonhatná csapatait a Koreai-félszigetről. De ennek a megállapodásra nagyon halvány az esély – tette hozzá. Tekintve, hogy Kína nem fog sokkal több követ megmozgatni Észak-Koreával kapcsolatban, mint eddig, és a megsemmisüléssel való kölcsönös fenyegetettség logikája kényszerít önmérsékletre minden felet, Bannon nem látja akadályát annak, hogy az Egyesült Államok ne alkalmazzon szigorú kereskedelmi szankciókat Kína ellen.

Hírdetés

http://mno.hu/

Donald Trump stratégiai főtanácsadója szerint ugyanis az Egyesült Államok „kereskedelmi háborúban áll” Pekinggel, és „agresszív kereskedelempolitikai lépéséket” jósolt, ámbár nem fejtette ki ezek mibenlétét. „Egyikünké lesz a hegemónia az elkövetkező 25-30 évben, és ha mi az eddigi utat követjük, akkor az övék lesz” – mondta. Álláspontja szerint „a Kínával folytatott gazdasági háborún áll vagy bukik minden”, és az amerikai kormánynak „mániákusan erre kell összpontosítania”. „De lenyomjuk őket” – szögezte le -, különben „ők taposnak el bennünket” – mondta, bár elismerte, hogy ezt az álláspontját a Fehér Házban nem osztják, sőt az Országos Gazdasági Tanács igazgatója, Gary Cohn kifejezetten ellenzi a nézeteit. „Napi csatákat kell folytatnom, ott van a pénzügyminiszter és Gary Cohn és a Goldman Sachs lobbistái” – mondta.

Beszélt arról is, hogy a külügyminisztérium személyzeti politikáját hogyan kívánja befolyásolni. Éppen azon dolgozik, hogy a Kelet-Ázsiáért és a csendes-óceáni térségért felelős ügyvezető külügyi államtitkárt eltávolíttassa, és a külügybe általában is „héja”, vagyis radikális nézeteket valló munkatársakat vetessen fel.C

A charlotteswille-i erőszak kapcsán Steve Bannon kitért a fehér fajgyűlölőkre is, „lúzereknek” és „marginális elemeknek”, bohócok gyülekezetének” nevezte őket – a tanácsadó némileg ebben is ellentétes ellentétes elveket vall megy Donald Trumppal, az elnök ugyanis a bal- és a jobboldali csoportokat egyaránt hibáztatta az atrocitásokért.

http://mno.hu/

A Fehér Ház egyelőre nem kívánta kommentálni Bannon álláspontját. Közben a CNN hírtelevízió megkereste a beszélgetést rögzítő és közzétevő Robert Kuttnert, aki elmondta, hogy telefonon beszélgetett Bannonnal, aki nem kérte őt, hogy ne hozza nyilvánosságra szavait. „Bannon nem kezdő a sajtó működését illetően, sőt valószínűleg ő ismeri a legjobban a médiát az Egyesült Államokban” – mondta Kuttner.

Több jelentés szól arról, hogy Steve Bannon fehér házi állása veszélyben van, de nem lehet tudni pontosan, hogy ezek mennyire túlzóak. Donald Trump elnök keddi sajtóértekezletén – újságírói kérdésre válaszolva – nem adott egyértelmű választ arra, hogy a helyén marad-e. „Jó ember, majd meglátjuk, mi lesz vele” – mondta Donald Trump.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »