Trump védelmébe vette az iráni kormányellenes tüntetőket

Donald Trump amerikai elnök figyelmeztette a teheráni kormányt az iráni kormányellenes tüntetésekkel és több tucatnyi tüntető őrizetbe vételével kapcsolatban arra, hogy tartsa tiszteletben az állampolgárok jogait, köztük a szólás szabadságát. 

„Sok jelentés szól arról, hogy békés tüntetéseket tartottak iráni állampolgárok, akiknek elegük van a hatalmi korrupcióból, az ország vagyonának eltékozlásából, és a pénznek a terrorizmus külföldi támogatására való felhasználásából. Az iráni kormánynak tiszteletben kellene tartania az emberek jogait, köztük a szólásszabadságot, A világ figyel!” – írta a amerikai elnök péntek este a Twitteren.

Elítélte az őrizetbe vételeket Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője is. Nauert felszólította a nemzetközi közösséget, hogy támogassa az iráni népet, valamint követelését az alapvető jogok tiszteletben tartására és a korrupció megállítására, írja az MTI.

Iránban két napja tartanak az infláció, a növekvő árak és a klerikus kormányzati politika ellen meghirdetett tüntetések: csütörtökön több nagyvárosban indultak spontán tiltakozó akciók, a közösségi oldalakon megjelent felvételek szerint a rendőrség könnygázzal és vízágyúkkal oszlatott, de ezeket a jelentéseket eddig nem lehetett független forrásból megerősíteni.

#Update17: Protesters in #Rasht (North of #Iran) are still on the streets and have blocked security forces’ way.

Chanting: “Police help us to get ready de of the #IRGC and its #Basij force”.

Chanting: “ We don’t want an Islamic Republic regime”. #IranProtests #RegimeChange pic.twitter.com/WA1Nlm8YOu— Raman Ghavami (@Raman_Ghavami) 2017. december 29.

http://mno.hu/

Irán második legnagyobb városában, Meshedban 52 aktivistát vettek őrizetbe csütörtökön, ez azonban nem rémisztette el  a tiltakozókat: pénteken  pénteken Teheránban és legalább öt másik városban voltak erőszakmentes demonstrációk – a tüntetők bírálták az ország vallási vezetőit is, például ezt skandálták „Szégyelljétek magatokat mollák, távozzatok az országból békében!”, de követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását is.

Gazdaság MN Varga Mihály: Egészségügyi együttműködést is tervezünk Iránnal A busz- és reaktorgyártás után az egészségügyben is közös beruházásokat tervez az iráni és a magyar kormány.

Bár Irán gazdasági  helyzete némileg javult a nukleáris programjáról 2015-ben kötött hathatalmi megállapodás, és a szankciók eltörlése óta, az átlag iráni állampolgárok nem ezt tapasztalják –  sőt, számos alapvető élelmiszer, így a tojás ára is 30-40 százalékkal növekedett az elmúlt időben. Emellett emelkedett a munkanélküliek száma is: a The Independent összeállítása szerint tavaly óta 1,4 százalékkal, vagyis 12,4 százalékra nőtt a munkanélküliek száma, vagyis 3,2 millió ember maradt munka nélkül  a 80 milliós Iránban.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »