Tudja mennyi volt a benzin, mikor utoljára Eb-n jártunk?

Tudja mennyi volt a benzin, mikor utoljára Eb-n jártunk?

Negyvennégy év sok idő. Márpedig ennyi ideje nem vettek részt kontinenstornán focistáink. Összeszedtük, hogy mi volt a sláger vagy éppen mennyibe került egy liter benzin 1972-ben és azt is, hogy mi történt azóta. Indul az utazás, tartson velünk!

A Groupama Aréna közönsége és az egész magyar labdarúgást szerető társadalom sokáig fogja még emlegetni 2015. november 15-ét, a napot, amikor a nemzeti tizenegy a Norvégia elleni pótselejtező visszavágóján aratott győzelmével kiharcolta, hogy ott lehessen a franciaországi Európa-bajnokságon.

A Storck-legénység negyvennégy év után vesz részt újra kontinenstornán. Sok idő eltelt 1972 óta. Mi most egy kis időutazásra invitáljuk az olvasót: nézze meg, mi történt akkor és mi történt azóta!

– 1972-ben Richard Nixon volt az amerikai elnök, azóta hét utódját iktatták be, a római pápa VI. Pál volt, őt azóta négyen követték.

– 2016-ban nagyjából ugyanannyi körlámpás Lada látható a magyar utakon, mint 44 éve, de csupán azért, mert ’72-ben alig egy éve volt csak forgalomban a Zsiguli.

– A béke-Nobelt 1972-ben nem osztották ki, azóta viszont megkapta Teréz anya, a 14. dalai láma és Barack Obama is.

– 2016-ra az 1972-es 10,4-ről 9,88 millióra csökkent hazánk népessége úgy, hogy 1982-ig még gyarapodóban voltunk (10,71 millió)

Hírdetés

– A nettó órabér kis hazánkban 13,9-ről csaknem 1000 forintra nőtt, igaz, 1 kiló kenyérért akkor 15,5 percet kellett dolgozni, ma 21-et. Egy kiló sertéscombért viszont már csak másfél órát kell dolgoznunk, szemben az akkori 3-mal. A mosógép áráért sem kell 122 órát dolgoznunk, csupán 100-at.

– Egy liter benzin negyvennégy évvel ezelőtt négy forintba került. Most 340 forint körül mozog.

– A hazai labdarúgó-bajnokság győztese 44 éve az Újpest volt, a 16 csapatos pontvadászat résztvevői közül azóta már sehol sincs a Salgótarján, a Tatabánya, a Komló, a Csepel, a Győr, a Pécs, az Egyetértés és az Eger sem.

– S hogy mi volt akkoriban a mozisiker? Például A Keresztapa első része vagy éppen a Mechanikus Narancs.

– Az utolsó szárazföldi csapatait az USA 1972-ben vonta ki Vietnamból. Azóta bőven jártak már másfelé…

– Bobby Fischer az izlandi Reykjavík városában megverte az orosz Borisz Szpasszkijt és sakkvilágbajnok lett 1972-ben.

– Az országos átlagos havi középhőmérséklet 1972 januárjában –1,9, 2016 januárjában –1,0 Celsius-fok volt.

– Negyvennégy éve dobták piacra a digitális órákat, ma már az okosórák a slágerek.

– Magyarország miniszterelnöke 1972-ben Fock Jenő volt. Azóta Orbán Viktor a tizedik kormányfő.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »