Tüntetésellenes dal hasít az orosz rádiókban

A szólókarrierbe kezdett orosz énekesnő, Alisa Vox a Putyin-ellenes tüntetőket ekézi legújabb slágerében.

A közelmúltban számos atrocitás érte az ellenzéki tüntetőket Oroszországban: az orosz ellenzék vezéralakjának arcát maró anyaggal locsolták le és fél szemére látáskárosodást szenvedett, a békés tüntetőket is tucatszámra viszik el az utcai megmozdulásokról, betiltják a megmozdulásokat, de még a diákokkal szemben is zajlik az átnevelés az orosz iskolákban.

Az orosz állami propaganda követői is aktivizálódni látszódnak minden területen: a némileg Putyin-kritikus Stalingrad zenekarból váratlanul távozó énekesnő, Alisa Vox új slágere a tüntetők ellen íródott, a készült videoklipben is az iskolai tanár-diák vitákban a tanárok oldalára állt – írja a The Moscow Times. Az énekesnő váltására a dalt figyelembe véve már könnyebb lehet magyarázatot találni.

A dalszövegben ennél is árulkodóbb, például “a (tüntető) szemeiben látni, hogy háborúra szomjazik”, valamint az utalások a transzparenseikben elkövetett helyesírási hibákra is tökéletesen visszaadják a tüntetésekről zajló Facebook-kommenteket. A tiltakozókat marionett bábuhoz is hasonlítja, de a refrén szabad fordítása külön említést érdemel:

Tanulj a hibáidból,
Nem túl késő elkezdened.
A szívedben változást akarsz?
Változtasd meg magad édesem!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »