Tüntetők háborúra szólították fel a bangladesi kormányt Mianmar ellen

A rohingja muszlim kisebbséggel szembeni erőszakhullám miatt iszlamista csoportok több ezer tagja vonult utcára pénteken Bangladesben, azt követelték a dakkai kormánytól, hogy indítson háborút a szomszédos Mianmar ellen.

Rendőrségi adatok szerint a bangladesi fővárosban legkevesebb 15 ezren tüntettek. Az aktivisták azzal vádolták Mianmart, hogy népirtást követ el a rohingjákkal szemben.

„Megérett az idő. Felszólítjuk a bangladesi kormányt, hogy ezt a problémát háborús úton oldja meg” – hangoztatta az iszlamista Hifazat-e-Iszlám nevű csoport szóvivője a dakkai tüntetésen. 

A világszervezet szerint Bangladesbe legalább 391 ezer muszlim rohingja menekült el a buddhista többségű Mianmarból az arakáni erőszakhullám kezdete, augusztus 25. óta, amikor az évek óta tartó konfliktus ismét fellángolt. Mianmarban illegális bangladesi bevándorlóknak tekintik a muszlim kisebbség tagjait, akiknek többsége nem rendelkezik mianmari állampolgársággal sem, mivel egy 1982-ben született törvény hontalannak nyilvánította őket.

Az Al-Kaida kedd késő este kiadott közleményében felszólította a délkelet-ázsiai térség dzsihadistáit, hogy segéllyel, fegyverekkel és katonai támogatással segítsék a mianmari rohingja muszlimokat.

Az etnikai tisztogatás tankönyvi esetének nevezte a mianmari, muszlim vallású rohingja kisebbséggel szembeni „kegyetlen biztonsági műveleteket” Zeid Raad al-Husszein, az ENSZ emberi jogi főbiztosa hétfőn.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »