Úgy tűnik, mintha Brüsszel nem lenne kíváncsi a magyar fél válaszaira

Úgy tűnik, mintha Brüsszel nem lenne kíváncsi a magyar fél válaszaira

A kormány hétfőn küldi el válaszát az Európai Bizottságnak két kötelezettségszegési eljárás ügyében. Az egyik a külföldről finanszírozott civil szervezetek elleni magyar jogszabály, míg a másik a külföldi egyetemek magyarországi tevékenységéről szól. Aggályos, hogy az Európai Bizottság rövid határidőt szabott a válaszadásra a kötelezettségszegési eljárások ügyében – ezt mondta a Kossuth Rádióban ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Az EB gyakorlata, hogy havonta jogsértési csomagokban terjeszti elő észrevételeit, melyek keretein belül például bejelentésre kerülnek a kötelezettség-szegési eljárások.

Új gyakorlatnak tekinthető, hogy eltérnek az szokásos ciklustól, és rendkívül rövid időt adnak a kormányoknak arra, hogy válaszoljanak. Ez azért aggályos, mert általában nagy horderejű ügyekben szoktak eltérni az egy hónapos ciklikusságtól, pedig most különösen fontos lenne, hogy hosszabb időt hagyjanak a kormánynak – magyarázta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán szerint a rövid határidő egyfajta koncepciót vetít előre és azt sugallja, mintha Brüsszel nem lenne kíváncsi a magyar fél válaszaira.

A Velencei Bizottság a civil szervezetek tekintetében kimondta, jogilag helytálló és jogalkozási szempontból legitim a kormány törekvése a transzaprencia irányában.

Hírdetés

ifj. Lomnici Zoltán Arra számít, hogy az az érvelés meg fogja állni a helyét, hogy a burkolt és a tiltott pártfinanszírozás elkerülése érdekében, továbbá a nem kinyilvánított civil szervezetek céljai tekintetében legyen egy nagyobb átláthatóság.

CEU-törvény, a civilek munkálkodása, Soros György látogatása az EB-ben: ezek az események Lomnici Zoltán szerint egy összefüggő folyamat részei, és a rendszer egyik részén lévők nem tudják figyelmen kívül hagyni a rendszer másik részén lévő folyamatokat.

A külföldi egyetemekkel kapcsolatos magyar szabályozással kapcsolatban azt mondta: nem a levegőbe beszél a Fidesz-frakció vezetője, mikor azt mondja, Soros György áll a Velencei Bizottság jelentése mögött. Szerinte még az objektivitásra sem ügyeltek, amikor véleményezték ezt a tervezetet.

Ha az unió tartja magát az alapelveihez, akkor mindkét esetben köteles elfogadni a magyar fél álláspontját – fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

forrás: Kossuth Rádió – 180 perc / hirado.hu

The post Úgy tűnik, mintha Brüsszel nem lenne kíváncsi a magyar fél válaszaira appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »