Új típusú influenzába haltak bele többen Mianmarban

Új típusú influenzába haltak bele többen Mianmarban

Az országban eddig már 33 ember halt meg a A(H1N1-2009) okozta betegségben. Mintegy 300 ember fertőződött meg a vírussal a július 21-én országszerte kitört járványban. A kezelések hatására ugyanakkor 210 embert már kiengedtek a kórházakból – közölte a helyi egészségügyi minisztérium, amely orvosokat vezényelt a legfertőzöttebb területekre a vírus terjedésének megfékezésére.

Az egészségügyi tárca felszólította az embereket, hogy tartsák be azokat az óvintézkedéseket és ajánlásokat, amelyeket az új típusú influenza szezonális megjelenése miatt hoztak, illetve ha tapasztalják a vírus tüneteit azonnal forduljanak orvoshoz.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2009-ben – a Mexikóban és az Egyesült Államokban feljegyzett esetek után – figyelmeztetett először az emberi, a madár- és a sertésinfluenza-vírus genetikai keveredésével létrejött H1N1 okozta világméretű járványra, amely 2010-ig 214 országban összesen 18 500 halálos áldozatot követelt. Ecuadorban akkor 2251 új típusú influenzás esetet regisztráltak és legalább 129-en meghaltak a betegségben.

Az új típusú influenza következményeként Mianmar kereskedelmi központjának, Rangun piacain a felére csökkentek a baromfi – csirke, kacsa – árak.

Mianmarban a vírus megjelenése az esős időszak beköszöntének következménye, az országban ugyanakkor megjelent a H5N1 vírus
okozta madárinfluenzás fertőzés. Mintegy ötezer csirkét kellett emiatt levágni. A betegség július 26-án jelent meg a dél-mianmari Davej településen.

A H5N1 fertőzött szárnyasokon, illetve azok tojásain vagy ürülékén keresztül terjed. A madárinfluenzát – emlékeztetnek a hírügynökségek szakértőkre hivatkozva – elsősorban fertőzött madaraktól lehet elkapni, emberről emberre nagyon ritkán terjed.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »