Új védőépületet építenek a római kori mozaik fölé

Több mint 1,2 milliárd forintos uniós támogatással építenek új védőépületet Közép-Európa egyik legnagyobb összefüggő római-kori mozaikja fölé a Járdányi Paulovics István Romkertben Szombathelyen.

A tervek szerint 2020 tavaszára megvalósuló beruházás támogatási szerződését szerdán írta alá a szombathelyi városházán Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP), Szombathely polgármestere, valamint Magyarné Vadász Irén, a Magyar Államkincstár Vas Megyei Igazgatóságának vezetője. Puskás Tivadar hangsúlyozta: a Romkert megújítása is része a Modern Városok Programnak, a védőépülethez mint turisztikai célú beruházáshoz viszont a Terület és Településfejlesztési Program (TOP) nyújtott pályázati lehetőséget.

Hírdetés

A polgármester emlékeztetett arra, hogy a római kori mozaik megmentésére és restaurálására, valamint a védőépület terveinek elkészíttetésére a Szent Márton Terv keretében érkezett kormányzati támogatás, amelynek köszönhetően a régészeti munkálatok hamarosan meg is kezdődnek.Puskás Tivadar hangsúlyozta: a Romkert Szombathely történelmi belvárosának egy olyan értékes része, ahol nemcsak a római kor, de a kétezer éve folyamatosan lakott település különböző történelmi korokból származó építészeti emlékei is jól megfigyelhetők.

Puskás Tivadar elmondta azt is, hogy a tervek szerint a jelenlegi, több mint 70 éve épült két védőépületet elbontják, és azokkal nagyjából azonos alapterületű, korszerű épületet emelnek. Kiemelte, hogy az új épületnek illeszkednie kell környezetébe, amelynek legmeghatározóbb, emblematikus épülete a szombathelyi székesegyház. Éppen ezért már a legelső, koncepcionális terveket is véleményeztették a műemlékvédelmi tanácsadó testülettel, amely – csakúgy mint a város önkormányzata – támogatta a koncepciót.
Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója az MTI-nek elmondta: hamarosan hozzálátnak a mozaik felszedéséhez, darabjait elszállítják, konzerválják, restaurálják, majd az új épületben ismét kiállítják.


Forrás:tortenelemportal.hu
Tovább a cikkre »