Újabb cseh vizsgálat bizonyítja az élelmiszerek eltérő minőségét az unióban

Újabb cseh vizsgálat bizonyítja az élelmiszerek eltérő minőségét az unióban

PRÁGA. Hét élelmiszer volt teljesen azonos összetételû abból a megegyezõ csomagolásban forgalmazott 21-bõl, amelyet a cseh mezõgazdasági minisztérium vizsgáltatott meg öt európai uniós országban – közölte a tárca csütörtökön Prágában sajtótájékoztatón.

A tárca a nemzetközi üzletláncokban Németországban, Ausztriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában forgalmazott bébiételeket, háziállat-eledeleket és más élelmiszereket vizsgáltatott meg.     

"A prágai vegyészeti fõiskola laboratóriumaiban készített elemzésekbõl kiderült, hogy a megvizsgált 21 élelmiszerbõl mindössze hét összetétele volt teljesen azonos minden országban, három élelmiszernél mérsékeltek voltak a különbségek, míg 11-nek az összetétele lényeges eltéréseket mutatott" – mondta Marian Jureèka, cseh mezõgazdasági miniszter újságíróknak.

Néhány konkrét példát is felhozott. A Németországban forgalmazott ketchupban például magasabb volt a paradicsomtartalom, mint a magyar üzletekben kaphatókban. A német pizzában eredeti mozzarella, szalámi és eidami sajt volt, míg a cseh üzletekben azonos csomagolásban forgalmazottakban a sajtot növényi zsiradék helyettesítette. Az osztrák spagetti elkészítéséhez jobb minõségû búzalisztet használtak, mint a kelet-európai országokban. A különféle gyümölcsalapú bébiételek összetétele között is különbségek voltak, bár nem jelentõsek.

"Nem látok semmi okot arra, hogy miért kapjanak a cseh vagy a német vevõk eltérõ minõségû élelmiszereket" – jelentette ki a cseh agrárminiszter.     

Az azonos csomagolásban árusított élelmiszerek eltérõ összetétele a visegrádi csoport országainak aktivitása következtében összeurópai problémává vált. Gabriela Mateèná szlovák mezõgazdasági miniszter a közelmúltban azt állította, hogy a probléma az EU-tagállamok mintegy harmadát érinti.

A cseh agrártárca széleskörû összehasonlítást készíttetett az azonos csomagolásban árult élelmiszerek minõségérõl. Az összehasonlítás laboratóriumi eredményeinek elsõ részét már korábban nyilvánosságra hozták. Ezek is azt jelezték, hogy Kelet-Európában gyengébb minõségû élelmiszereket árulnak a nemzetközi üzletláncok, mint Nyugat-Európában, holott az áru csomagolása megegyezik.     

Marian Jureèka szerint az EU szabályozása nem kielégítõ, s ezért új szabályokat kell elfogadni. "Amennyiben lesz rá akarat, ez egy, esetleg másfél éven belül megtörténhet" – vélekedett a cseh miniszter.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »