Újabb pofon az Úniónak

Újabb pofon az Úniónak

Szimbolikus jelentősége van annak, hogy a hollandok nemet mondtak az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási szerződésre. Az eredmény ajándék a Kijev integrációjában ellenérdekelt Oroszországnak, és biztatás az Európai Unió széthullását vizionáló szkeptikusoknak.

 

Egyúttal ismét rávilágított arra, hogy az európai közvélemény az elitnél is visszafogottabban viszonyul Ukrajna unióhoz közelítéséhez.

Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő az ukrán rendszer iránti európai attitűd megjelenéseként, míg Petro Porosenko ukrán elnök Európa egysége elleni támadásként értékelte a holland népszavazás eredményét. Az európai politikusok többsége kiállt Kijev közelítése mellett, valójában azonban az EU egysége miatt aggódott.

A szerdai, egyébként nem kötelező érvényű referendumon a papírformának megfelelően elsöprő fölénnyel (61,1 százalék) győztek a nemek, ráadásul a 32,2 százalékos részvételi arány is elérte az érvényességi küszöböt. Mark Rutte miniszterelnök azonnal ki is jelentette, hogy kormánya nem hagyja figyelmen kívül az eredményt, s leállítják az egyezmény ratifikálását.

A politikusok és az elemzők egy része azzal igyekszik enyhíteni a pofon miatti fájdalmat, hogy a hollandok közel 70 százalékát nem érdekelte a népszavazás. Arról ugyanakkor elfeledkeznek, hogy ez azt is jelenti, hogy egy az európai egység kérdését is felvető ügyben közömbösek, ami szintén komoly jelzés Brüsszelnek.

A voksolás kimenetele mindenekelőtt az unió jövője szempontjából aggályos. A brit népszavazás előtt ugyanis ismét csak az integrációban csalódottakat és annak ellenzőit erősíti.

A jelenlegi helyzetben ugyanis minden apró jelzésre figyelni kell, s a holland referendum első számú üzenete az, hogy immár nemcsak egyes közép-európai országokban, hanem a régi nyugati demokráciákban is egyre többen elégedetlenek az integráció jellegével.

Az eredmény újabb csapás a Majdan megítélésére is. Mind világosabban jelzi ugyanis Európa kijózanodását. Azt, hogy az európaiak többsége tart a bizonytalan, háborúba süllyedt, a korrupcióból kikeveredni nem bíró Ukrajnától. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke ugyan azt hangsúlyozta, hogy a referendum eredménye ellenére a társulási egyezmény ideiglenes jelleggel továbbra is hatályos, ám a mostani jelzést Brüsszelnek is meg kell hallania. Át kell gondolni az egész keleti politikát, s nem lehet olyan ígéretekkel szédíteni a jobb élet reményében az európai integrációra vágyó társadalmakat, amelyeket aztán nem lehet teljesíteni. Az is megfontolandó az elutasítás fényében, hogy geopolitikai célok érdekében fel lehet-e használni emberek millióinak álmait. S végül, az eredményből le kell vonni a következtetést az ukrán hatalomnak is, amely az elmúlt két évben a szép szavak mellett vajmi keveset tett az európaizálódásért. A kelet szokásos elutasítása mellett ugyanis ez az eredmény erről is szól.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 04. 08.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »