Újabb sárgasággal fertőzött esetek bukkantak fel Rimaszombatban és Nagyrőcén

Újabb sárgasággal fertőzött esetek bukkantak fel Rimaszombatban és Nagyrőcén

RIMASZOMBAT, NAGYRŐCE. A Rimaszombati Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) a napokban újabb két A típusú sárgasággal (VHA) fertőzött esetet regisztrált. Az első esetben egy kétéves gyermekről van szó, a második pedig egy felnőtt nő a Nagyrőcei járásból.

A szakemberek mindkét eset helyszínén megtették a szükséges járványellenes intézkedéseket, tehát a helyszínt fertőtlenítették, biztosították az orvosi felügyeletet, beleértve az érintett személyek beoltását is – nyilatkozta Mária Tolnayová, a Besztercebányai Regionális Közegészségügyi Intézet (RÚVZ) szóvivője.

Tolnayová szerint az európai országok közül Szlovákiában a legmagasabb az A típusú sárgaságban megbetegedett személyek száma. „Mindemellett a járvány ellen főként a higiéniai előírások betartásával védekezhetünk a leghatékonyabban, tehát mielőtt bármiféle munkához hozzáfogunk, mossunk kezet, illetőleg evés előtt, vagy bármiféle olyan helyzetben, mikor kezünk az arcunk vagy szájunk közelében van” – emlékeztetett Tolnayová.

A hepatitisz a máj vírusos gyulladásos megbetegedése, amikor a vírusos fertőzés következtében a májsejtek megsérülnek, vagy elpusztulnak. A járvány világszerte előfordul és komoly problémát jelent a közegészségügyben. Az A, de a B és C típusú hepatitisz is olyan jellegű betegség, mely ellen az emberek aktívan védekezhetnek, illetőleg megelőzhetik terjedését. Az A és B típusú hepatitisz ellen védőoltással és egészséges életmóddal, illetőleg a higiéniai szabályok és előírások betartásával védekezhetünk.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »