Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus felei

Újabb tűzszünetben állapodtak meg a kelet-ukrajnai konfliktus felei

KIJEV, DONYECK. Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) képviselõibõl álló úgynevezett kontaktcsoportban szerdán megállapodtak, hogy augusztus 25-re virradóan újabb tûzszünet lép életbe a harcok sújtotta kelet-ukrajnai térségben az új iskolaév kezdetére tekintettel – mondta Denisz Pusilin szakadár vezetõ a Donyecki Népköztársaság hírügynökségnek.

A minszki tárgyalásokon a Donyecki Népköztársaságot képviselõ Pusilin reményét fejezte ki, hogy az újabb tûzszünet hozzájárul majd a kelet-ukrajnai válságövezet helyzetének rendezéséhez. Kijelentette: a Donyecki Népköztársaság mindent meg fog tenni a fegyvernyugvási megállapodás betartása érdekében.   

Elõzõleg a szemben álló felek júniusban állapodtak meg egy augusztus 31-ig terjedõ fegyvernyugvásról annak érdekében, hogy az aratást elvégezhessék Donyeck és Luhanszk – azaz a két, harcok sújtotta – kelet-ukrajnai megyében.   

A több mint három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tûzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok.   

Kelet-Ukrajnában 2014 áprilisa óta zajlanak harcok oroszbarát szakadárok és ukrán kormányerõk között, a konfliktus eddig több mint 10 ezer ember életét követelte. Kijev és a Nyugat azzal vádolja Moszkvát, hogy támogatást nyújt a lázadóknak. Oroszország viszont cáfolja ezt. Az Egyesült Államok és az Európai Unió is szankciókkal sújtotta Oroszországot a Krím félsziget 2014-es annektálása és a kelet-ukrajnai konfliktusba történt beavatkozás nyomán.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »