Újra hódít a kocsmasportok királya

Két pocakos ember három-három nyíllal a kézben, a táblától négy sörösrekesznyi távolságra, körülöttük sok ezer rajongó, hangos zene, karneváli hangulat – s mindezt a tévéképernyők előtt is több millióan követik. Az idei már a 25. világbajnokság a Nemzetközi Dartsszövetség (PDC) égisze alatt, miután az alapítók 1992-ben kiváltak a Brit Dartsszervezetből (BDO). A válásból egyértelműen a BDO jött ki rosszabbul, a sportág elitje ugyanis a PDC mellett kötelezte el magát. A december 14-től január 1-jéig tartó vb helyszíne szokás szerint a londoni Alexandra Palace lesz. A város északi részén, Muswell Hill és Wood Green között húzódó rendezvényközpontot 1875-ben nyitották meg, mai áron 36,6 millió fontból, azaz 13 milliárd forintból épült fel. Az állapota mégis kifogástalan, előbb 1988-ban, majd 2016-ban is felújították.

Phil Taylor 16-szoros darts vb-győztes
Forrás: AFP

Hírdetés

A vb-n 72-en állnak rajthoz: az 56 biztos résztvevő mellett 16-an indulnak el a selejtezőben, az ottani párharcok nyolc győztesével lesz teljes a 64-es főtábla. A torna pénzdíja 1,8 millió font, amiből 400 ezer a győztest illeti. A sportág élő legendája a BDO-sikerekkel együtt 16-szoros világbajnok Phil Taylor, aki idén indul utoljára. Ha csak a PDC-diadalokat vesszük alapul: Taylor 14 vb-címnél jár, Michael van Gerwen, Gary Anderson, Adrian Lewis és John Part egyaránt kettőnél, de egyszer-egyszer Raymond van Barneveld és Dennis Priestly is nevethetett a végén. A fogadóirodák szerint Van Gerwen a toronymagas esélyes, a TippmixPrón mindössze 1,6-szeres pénzt fizetnek a holland klasszis győzelméért, így idén Anderson (6,25), Peter Wright (10) vagy Taylor diadala (10,5) is komoly meglepetés lenne. A felsoroltak közül nem volt zökkenőmentes Wright felkészülése, a színes irokéz frizuráiról ismert skót dartsost no­vember 30-án kórházba szállították, utóbb kiderült, epeköve volt.

Brit pénztárcával közel sem megfizethetetlenek a 41 fontos ülő-, illetve 31 fontos állóhelyek, de gyorsnak kell lenni, mert hamar elkapkodják a belépőket. Az étel- és italfogyasztással párosuló tikettekért már jóval többet, 220 fontot kell leszurkolni, de a többiek sem maradnak szomjan: tavaly mintegy 560 ezer korsót fogyasztott az ünnepek alatt az Alexandra Palace közönsége. Természetesen mélyebben a zsebébe kell nyúlnia annak, aki a január 1-jei finálét is a helyszínen szeretné megtekinteni, aznap 61 font az ülő-, 51 font az állóhely, az ellátást is magában foglaló pedig 330. Érdekes, hogy a legdrágább jegyek fogytak el elsőként, akik későn eszméltek, már csak a jövő évi részvételt vehetik célba.

Húszezer font kilenc nyílért

A közvetítések alatt hamar rabul ejti a sportág a gyanútlan tévénézőket, akik a fontosabb szabályokat pár perc alatt magukba szívhatják.
A dobó 237 centiméterre áll a táblától, melynek a középpontja a talajtól 173 centire van. Egy szetthez három leget kell nyerni, egy legben pedig a dobott értékek alapján 501-ről kell minél előbb nullázni, de kiszállni csak duplával lehet, ha például 24 marad, egy dupla 12-essel. Amikor a kommentátor azt kiáltja, hogy „száááznyolcvan”, az egy körben dobható legmagasabb pontszámra utal, ami három tripla 20-assal érhető el. Amelyik játékos kilenc nyíllal száll ki, az a PDC vb-n 20 ezer fontos különdíjat is zsebre vághat. | VG

 


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »