Újra mozivásznon látható a Pál utcai fiúk

Újra mozivásznon látható a Pál utcai fiúk

BUDAPEST. A 2017-es Fábri Zoltán-centenárium alkalmából újra mozivásznon látható A Pál utcai fiúk, amelyet a filmalap égisze alatt mûködõ Magyar Nemzeti Filmarchívum digitális felújítási programjában restauráltak – közölte csütörtökön a Magyar Nemzeti Filmalap.

A 100 évvel ezelõtt született Fábri Zoltán Kossuth-díjas rendezõ születésnapjára emlékezve vasárnap az Uránia Nemzeti Filmszínházban kiállítással és beszélgetéssel kísért díszvetítést tartanak. Ezzel egy idõben országszerte számos helyszínen rendeznek vetítéseket a Molnár Ferenc világhírû regénye alapján készült filmbõl – ismertették a közleményben.

Mint írják, az évforduló alkalmából a Magyar Nemzeti Filmarchívum klasszikusokat újjávarázsoló digitális felújítási programja ebben az évben elsõsorban Fábri Zoltán életmûve köré szervezõdik. A Filmlabor szakemberei és neves operatõrök közremûködésével zajló restaurációs program célja, hogy a magyar filmmûvészet kincsei kiváló képi és hangminõségben, a mozivásznon kerülhessenek ismét a közönség elé. Ennek a sorozatnak elsõ epizódja a Pannonia Entertainment által idén nyáron országos moziforgalmazásban bemutatott Vuk volt.    

Érdekesség, hogy az Illés György által fényképezett A Pál utcai fiúk felújításában a film egyik egykori színésze, Jancsó Nyika mûködött közre, aki akkor 17 évesen a vörösingesek közül a fiatalabbik Pásztort alakította, Áts Ferinek pedig a hangját kölcsönözte – olvasható a közleményben.

Az Uránia Nemzeti Filmszínházban vasárnap délelõtt tartandó évfordulós díszvetítésen Fábri Zoltán unokája, Fábri Péter is részt vesz, aki személyes emlékeit eleveníti fel. A programot kiállítás teszi teljessé az Urániában: a Filmarchívum által összeállított különleges tárlaton archív plakátokat, a forgatáson készült werkfotókat, valamint a filmhez készült díszletterv- és storyboard festményeket, grafikákat tekinthet meg a közönség. A filmklasszikust néhány nappal az évforduló után, október 19-tõl kezdve országszerte több mint 20 moziban vetítik. Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban és a Mûvész moziban látható, emellett a megyeszékhelyek többségén is bemutatják digitális kópiáról.

A vetítési helyszínek teljes listája a https://www.facebook.com/PannoniaEntertainment/ címen olvasható – áll a közleményben.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »