Uniós találkozót tartanak a kettős termékminőségről Pozsonyban

POZSONY. Egyforma termékminõséget mindenkinek a címe annak a pozsonyi találkozónak, amit szlovák kezdeményezésre a kettõs termékminõség gyakorlatának a megszûntetéséért tartanak a visegrádi négyek (Magyarország, Szlovákia, Csehország és Lengyelország) kormányfõinek, illetve az összes uniós tagország képviselõinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével pénteken.

A kettõs termékminõség – egyes multinacionális vállalatok kelet-európai piacon forgalmazott termékeinek jelentõs része alacsonyabb minõségû, mint az, amit ezek a cégek ugyanolyan márkanév alatt a nyugat-európai piacokon értékesítenek – azután vált jelentõs politikai témává az unióban, hogy a szlovák agrártárca, egy élelmiszertermékeken végzett összehasonlító vizsgálat eredményére hivatkozva, felhívta rá a figyelmet. A szlovák vizsgálat eredményeit késõbb tíz országban, köztük Magyarországon és Csehországban végzett hasonló elemzés is megerõsítette, s az is bebizonyosodott, hogy a kettõs minõség gyakorlata az élelmiszereken kívül más szegmensben, például drogériai termékeknél is nyomon követhetõ.

A kettõs minõség megszüntetésérõl szélesebb körben a visegrádi négyek kormányfõinek márciusban, Varsóban tartott csúcstalálkozóján is szó volt. Ott Robert Fico sértõnek és elfogadhatatlannak, ugyanakkor egyértelmû csalásnak és veszélyes politikai üzenetnek minõsítette a kettõs minõséget, egyúttal a helyzet sürgõs megvizsgálására szólította fel az EU illetékes szerveit, kilátásba helyezve, hogy amennyiben az uniós szervek nem tanúsítanak "tisztességes" hozzáállást, Szlovákia európai polgári kezdeményezést indít.

Késõbb, júliusban a szlovák kormányfõ, aki tétlenséggel vádolta meg az Európai Bizottságot, kijelentette: amennyiben Brüsszel nem tesz hathatós lépéseket a kettõs minõség megszûntetésére, Szlovákia nyomásgyakorlásként már õsztõl ideiglenes, egyoldalú intézkedéseket hoz. Kifejtette: az egyik lépés az lehet, hogy a közétkeztetésben kizárólag a jó minõségû belföldi élelmiszerek használatát engedélyezik.

A pénteki pozsonyi találkozó ötlete szeptemberben a szlovák és a cseh kormány együttes ülésén fogalmazódott meg azután, hogy a kettõs minõség megszüntetésében érdemi elõrelépés alig történt.

A mostani találkozóról Robert Fico a napokban azt mondta: azt várja, sikerül nyomást gyakorolni az illetékes uniós szervekre azért, hogy konkrét megoldás szülessen.

A kettõs termékminõségrõl tartott találkozó a pozsonyi várban lesz, és a visegrádi négyek kormányfõinek sajtótájékoztatójával végzõdik, a tervek szerint kora délután.
 


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »