Ünnepek után

Ünnepek után Kulcsár Péter2024. 01. 07., v – 19:04

Nem a társadalom van a politikáért, hanem fordítva.

Hírdetés

Ha véget ér, elmúlik valami, ami számomra fontos esemény, mindig különös érzésem van. Ilyenek az év végi ünnepek, a karácsony, az óévbúcsúztató, valamint az új év köszöntése is. Akaratlanul is arra gondolok, mikor jönnek újra ezek a lélekemelő ünnepek és események, mi történik addig, mi vár bennünket a jövőben. Mielőtt nekivágunk a mindennapok küzdelmeinek az új évben, az említett események friss üzenetei befolyásolják azoknak a teendőknek sikerességét, amelyeket el kellene végeznünk a folytatásban. Azt gondolom, ezzel többen így vagyunk, mi, Szlovákia polgárai. Úgy néz ki, lesz mit tennünk 2024-ben.

Aki itt él, itt akar dolgozni és boldog lenni, élvezni szeretné munkája gyümölcsét, az tudja, hogy kis országunkban hiányzik a nyugalom, hiányzik a békés kommunikáció a társadalmi csoportok között, és az emberek inkább távolodnak egymástól, mint közelítenének – bár ez sajnos világviszonylatban is érzékelhető –, aminek számos oka van. Az okokat nekünk, polgároknak kell megtalálnunk, reagálnunk kellene rájuk, mert a nagy bizonytalanságban egyre rosszabbul fogjuk érezni magunkat. 1989-ben elindultunk egy úton – s az út egy jelentős szakaszát sikeresen meg is tettük már a szabad polgári demokratikus társadalom építése felé –, amit folytatni kellene, hogy célba érjünk. Az utóbbi évek világméretű súlyos eseményei is lefékezték a fejlődés lehetőségeit, amelyek politikai fölrengéseket okoztak sok országban, ami nálunk a 2023-as előre hozott parlamenti választásban csúcsosodott ki. A választás megtörtént ugyan, a társadalmi feszültség azonban fokozódott, amiről nem tudjuk, meddig fog tartani. A nagypolitika Szlovákiában követhetetlenné vált, és nem a küldetését teljesíti. Pedig nem a társadalom van a politikáért, hanem fordítva. A politika alapvető küldetése megteremteni a feltételeket a társadalomban élők számára, hogy mindenki érvényesülhessen az ország természeti, gazdasági és emberi potenciálja szintjén.

A hatalomba visszatért Robert Fico és nem dicső emberei, akik az első napon nekiláttak a jogállamiság felszámolásának a hatalom igazságszolgáltatási ágának megnyirbálásával, amit ők nagyon jól tudják, hogy miért akarnak. Meg azok a gondolkodó polgárok is tudják, akik 2006-tól figyelték tevékenységüket. A rendőrség azonnali tisztogatásával és a Speciális Ügyészi Hivatal megszüntetésével indították politikai manőverüket, elképzeléseik szerint gyorsított parlamenti eljárással. Igyekeznek elérni a mielőbbi parlamenti döntést, s hasonló gyorsasággal a Büntető Törvénykönyv enyhítő módosításait is. A jogállamiságot veszélyeztető törvényjavaslatok elfogadását a parlamenti ellenzék aligha tudja megakadályozni, ha az igazságra és társadalmi nyugalomra vágyó polgárok nem hallatják szavukat az országban.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »