Vádalku buktatta meg Botkát?

Az Echo TV Informátor című műsorának tegnapi adásában derült fény a Szeviép-botrány egy újabb lehetséges fejleményére. Szabó Bálint, a károsultak ügyvédje ugyanis elmondta, hogy az ügy vádlottjai vádalkut köthetnek, amelynek keretében ki kell adniuk a összes érintett nevét – így valószínűleg Botkáét is. Közben feldúlták a jogász lakását, aki szerint egyértelműen politikai okai lehetnek a megfélemítő akciónak, ugyanis sem készpénz, sem egyéb érték nem tűnt el.

A Gyurcsány-puccs mellett a Szeviép-ügy vádlottjainak vádalkuja vezethetett Botka László hétfői bukásához – derítette ki az Echo TV Informátor című magazinműsora. A pénteki adásban elhangzott a Szeviép-vezérek vádalkura készülnek, amelynek része, hogy meg kell nevezniük azt a személyt, vagy azt a kört, akiknek politikai köze lehet a korrupcióhoz, a milliárdok eltüntetéséhez. Az Informátorból kiderül, Botka László is érintett lehet. Minderről Szabó Bálint, a károsultak képviselője beszélt az oknyomozó magazinműsornak, amelynek a PestiSrácok.hu főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter a felelős szerkesztője. Az Informátor annak is utánajárt, Gyurcsány fizetett-e Szabó Bálintnak azért, hogy Botkát megbuktassa.

A Szeviép a legnagyobb botrány

Botka László számos botrányba keveredett jelöltsége alatt (és előtt), ezek közül talán a legnagyobb a Szeviép-botrány. Ennek kirobbanásakor, márciusban Botka még nem is volt hivatalosan jelölt. A szegedi építőipari vállalatnál 11 milliárd forintnak veszett nyoma, a céget pedig a szegedi önkormányzat és a szocialista kormányok milliárdos uniós támogatásokkal és megbízásokkal látták el, székházukat maga Botka László avatta. Az ellopott pénz miatt nem fizették ki alvállalkozóikat, a tönkrement dolgozók pedig felháborodottan tüntettek a történtek ellen.

Szabó Bálint, a Szeviép cégcsoport alvállalkozóinak egy részét képviselő Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője a szegedi városháza előtt tartott sajtótájékoztatóján 2017. március 31-én. Ezen a napon a Szeviép-ügy miatt alakult ki vita a szegedi közgyűlés ülésén. MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely

Szabó Bálint, a Szeviép-károsultak ügyvédje az Echo TV-nek elmondta, hogy úgy tudja, vádalkut kötöttek a cég vezetői, ezért napvilágot látnak majd azoknak a nevei, akik felelősek a tizenegy milliárd forint eltulajdonításáért.

Hozzám eljutottak azok az információk, hogy a Szeviép-vezérek vádalkut kötöttek, vagy vádalkura készülnek ezekben a napokban és hetekben, és nyilván ennek a vádalkunak egyértelmű része, hogy meg kell nevezniük azt a személyt és azt a személyi kört, akikhez a Szeviép-alvállalkozók pénze, nevezetesen közel félmilliárd forint került – fejtette ki Szabó Bálint.

Az Echo TV megkérdezte az ügyvédtől, hogy mennyit fizetett neki Gyurcsány Ferenc azért, hogy Botka Lászlót megbuktassa. “Én lennék az egyik leggazdagabb ember, hogyha azok a személyek és szervezetek akikkel engem hírbe szoktak hozni, valamennyien mögöttem állnának és fizetnének.” – mondta el Szabó Bálint nevetve. Kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenccel évek óta nem beszélt, nem tartja vele a kapcsolatot. “Látom ugyanakkor azt, nyilván ezt mindenki látja, hogy ami most a baloldalon zajlik, és ebbe beleértem Botka Lászlónak az elmúlt kilenc hónapját is, az a baloldalon egy ember érdekét szolgálja, őt pedig nyilván úgy hívják, Gyurcsány Ferenc.” – tette hozzá.

Hírdetés

Ki állhat a betörés mögött?

Az Origo értesülései szerint alig pár nappal a szegedi polgármester lemondását követően betörtek Szabó Bálint jogász szegedi lakásába. Szabó elmondása szerint tegnap reggel Budapestre utazott, és amikor délután három órára hazaért, résnyire nyitva volt az ajtó, és a lakásban található iratok szét voltak szórva a lakásban. Miután észlelte a helyzetet, felmérte a károkat, de sem készpénz, sem egyéb vagyontárgy nem tűnt el. Különösnek találja ezt, ugyanis ha készpénzre fájt volna a foguk a hívatlan vendégeknek, akkor nem lett volna nehéz dolguk megtalálni. Ugyanígy azt is furcsállja, hogy a követeléskezelői munkájával kapcsolatos papírok nem tűntek el.

Botka szeret egzotikus helyeken nyaralni. Szegedma

Mindebből arra következtet, hogy „nem klasszikus betörés” történt, hanem politikai indíttatásból kerestek ismeretlen személyek a céljaikra felhasználható dokumentumokat. Elmondása szerint kapufát lőttek az akcióval, ugyanis azok az iratok, amik után kutakodhattak a lakásban, itt nem találhatóak meg. A jogász Botka László és érdekeltségi körének tulajdonítja az akciót, és úgy látja, hogy miután Botkának a lemondással sok ideje felszabadult, energiáit arra fordítja, hogy ellenfelein egyesével bosszút álljon.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e valami válaszlépése a történtekre, Szabó azt mondta, hogy ugyan nem tesz feljelentést az ügyben, mert nem tűnt el semmi a lakásából, azonban biztonsági cégével utánajár a dolgoknak, a lakásban található ujjlenyomatokat rögzíti.

Botka botrányaira visszatérve…

Szintén márciusban jelentek meg a sajtóban Botka László nyaralásán készült fotói, melyekből kiderült, hogy luxusutazásokra jár: Zanzibár, Maldív-szigetek, egzotikus korallzátonyok, búvárkodás, ami belefér.

Két hónappal később, májusban már az volt a téma, hogy Botkának nem sikerült minden vagyontárgyára emlékeznie a vagyonnyilatkozatában. Rolex karóra, 25 milliós luxusautó, halastó, tóparti telek – a politikus szerint ezek egy részét a feleségétől kapta. Mindez nem vetett túl jó fényt Botka “fizessenek a gazdagok” kampányára.

A szegedi parkolóbotrány ügyében már hónapok óta folyik a nyomozás. Az országos szinten is drágának számító szegedi parkolást kikerülendő, a szocialista városvezetés hozzátartozóinak, barátainak teljesen ingyenes parkolást intézett el évekre Botka. A hírek szerint nagyjából háromszáz ilyen jogosulatlan parkolóbérletet osztottak ki. A botrányban Botka és közvetlen emberei is érintettek.

Minden korábbinál súlyosabb azonban, hogy Czeglédy Csaba, a szocialisták ügyvédjének előzetesbe helyezésénél ismét felmerült Botka neve, akit Gyurcsány mellett szintén képviselt az áfacsalással is gyanúsított ügyvéd. Az MSZP vezetése gondolkodás nélkül kiállt a megbilincselt Czeglédy mellett, aki diákszervezeteken keresztül diákokat lopott meg. A múlt héten a PestiSrácok.hu írta meg, hogy Czeglédy Botka megbízásából több tízmillió forinttal akarta elhallgattatni a szegedi ügyeket képviselő Szabó Bálint ügyvédet.

Mint utolsó utáni csepp Botka teli poharában, a szegedi polgármester kijelentette a Reutersnek, hogy győzelme esetén azonnal lebontja a kerítést. Ez saját pártjában sem szerzett neki népszerűséget.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »