Válságos helyzetet teremtett az erdőkben a betűzőszú

Válságos helyzetet teremtett az erdőkben a betűzőszú

POZSONY. Az erdészek szerint válságosra fordult a szú pusztítása miatt kialakult helyzet a hazai erdõkben. Ezért az állami erdõgazdálkodási vállalat gyors ütemben folytatja a betûzõszú által sújtott fa feldolgozását, valamint óvintézkedéseket is foganatosít.

Marián Nosá¾, az állami erdõgazdálkodási vállalat (Lesy SR) szóvivõje arról tájékoztatott, hogy a betûzõszú pusztítása következtében feldolgozásra váró fa mennyisége az elõzõ év hasonló idõszakával összevetve 122 ezer köbméterrel nõtt. „A szú terjedése az idõjárásnak köszönhetõen idén extrém méreteket ölt“ – áll a vállalat nyilatkozatában.

Marian Staník, a Lesy SR vezérigazgatója elmondta: a vállalat elõkészíti a következõ évekre vonatkozó erdõvédelmi stratégiát, amely majd a szú és idõjárás okozta csapásokkal kapcsolatos leghatékonyabb eljárásokra és az óvintézkedésekre összpontosít. „Intézkedéseink a növényzet fakitermelést követõ higiéniájának javítására, valamint a szúbefogáshoz szükséges mûszaki eszközök – csapdák – alkalmazására, illetve az erdõben hátrahagyott kivágott fák csapdaként való felhasználására összpontosítanak“ – magyarázta Staník.

Hozzáfûzte: az utóbbi csapdák elõnye abban rejlik, hogy természetes anyagból vannak, amit a szú a szaporodáshoz használ. A szakemberek azonban a peték lerakása után az érintett fát megsemmisítik, ezzel korlátozva a bogarak további szaporodását.

Rekordmennyiségû betûzõszúra bukkantak

Az erdészek azt remélték, hogy a fagyos tél az áprilisi és május eleji alacsony hõmérsékletekkel együtt korlátozta a betûzõszú terjedését az erdõkben. A szakemberek a késõbbi szárazságot és hõséget követõen azonban rekordmennyiségû szút találtak.

„A Beòuš fióküzem a betûzõszú elsõ nemzedékének rekordnyi mennyiségét jegyezte fel, 1 csapda esetében 14 nap alatt 48 ezer ilyen erdei kártevõt észleltek. Korábban a 30 ezres csapdák számítottak átlagosnak” – magyarázta Ivan Špilda, a Lesy SR vállalat munkatársa hozzátéve: ezek a számok valóban riasztóak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »