Venezuela elleni „lehetséges katonai akciót” emlegetett Donald Trump

Venezuela elleni „lehetséges katonai akciót” emlegetett Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök „lehetséges katonai akciót” emlegetett pénteken este Venezuela ellen. Az elnök azt követően fejtette ki álláspontját újságíróknak a New Jerseyben lévő bedminsteri golfklubjában – ahol elvileg a szabadságát tölti –, hogy megbeszélést folytatott Rex Tillerson külügyminiszterrel és Nikki Haley ENSZ-nagykövettel. Úgy fogalmazott: Venezuelát illetően „sokféle megoldás” van asztalon, köztük „szükség esetén a katonai hadművelet is”. Az amerikai elnök egyúttal ismét figyelmeztette Észak-Koreát.

A sajtótájékoztató után nem sokkal a Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Eric Pahon közölte: az amerikai hadsereg nem kapott parancsot a Fehér Házból Venezuelával kapcsolatban. A szóvivő leszögezte: alaptalan a caracasi kormány célozgatása arra, hogy az Egyesült Államok Venezuela inváziójára készülne.

Pénteken este a Fehér Ház közleményt adott ki. Ebben leszögezte: Donald Trump elnök elfogadja Nicolás Maduro venezuelai elnök ajánlatát a párbeszédre, de csak majd akkor, amikor „helyreállították a demokráciát Venezuelában”.

http://mno.hu/

Ugyancsak pénteken Vladimir Padrino venezuelai védelmi miniszter bejelentette: a venezuelai biztonsági erők elfogták a valenciai fegyveres lázadás vezetőjét és egy másik dezertált katonatisztet, aki részt vett a laktanya elleni támadásban.

http://mno.hu/

Maduro előző nap, az alkotmányozó nemzetgyűléshez intézett beszédében mondta azt, hogy szeretne tárgyalni az országát szankciókkal sújtó amerikai elnökkel, de szárazon tartja a puskaport bármiféle agresszió esetére. „Ha annyira érdekli Venezuela, itt vagyok, én vagyok a vezetője annak, ami felé érdeklődést mutat” – hangsúlyozta a politikus.

Mindemellett figyelmeztette Trumpot, hogy országa „fegyverrel a kezében” válaszol minden agresszióra. „Venezuela sohasem adja meg magát, ezt az amerikai birodalomnak tudnia kell” – tette hozzá a politikus.

A venezuelai vezető azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy ő állt a valenciai fegyveres lázadás hátterében, mely során félkatonai alakulat fosztott ki egy fegyverraktárat. A lázadók közül később két embert megöltek, hetet pedig őrizetbe vettek. A venezuelai válság kitörése óta már több mint százan haltak meg, főként a rohamrendőrség és tüntető lakosság összecsapásai során, az áldozatok többsége pedig civil.

Washington szerdán szankciókkal sújtott nyolc venezuelai tisztségviselőt az alkotmányozó nemzetgyűlés tevékenységében játszott szerepük miatt. Az Egyesült Államok a múlt héten diktátornak bélyegezte Madurót, július végén pedig az alkotmányozó nemzetgyűlési választásokban szerepet játszó 13 venezuelai tisztségviselő ellen hozott büntető intézkedéseket.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »