Venezuelában jóváhagyták az új alkotmányról tartandó népszavazást

Venezuelában jóváhagyták az új alkotmányról tartandó népszavazást

A döntést, amelyet élő adásban közvetített a helyi közszolgálati televízió, egyhangúlag fogadták el.

„Az alkotmányozó nemzetgyűlés előbb megvitatja, majd elfogadja az alkotmány tervezetét, egyben kijelöli azt az időpontot, amikor megtartják az alapdokumentum megerősítését célzó népszavazást” – derült ki a testület határozatából. Ebben kiemelték, hogy amennyiben a referendumon elfogadják az új alkotmányt, akkor azt az ország államfője és a kormány hivatalosan kihirdeti.

Delcy Rodríguez, az alkotmányozó nemzetgyűlés elnöke azt mondta, hogy a testület már a jövő héten nekilát az új alkotmány kidolgozásához.

Venezuelában az ellenzék bojkottja mellett július végén választották meg az 545 tagú alkotmányozó nemzetgyűlést, amelynek létrejötte Nicolás Maduro államfő szerint egyedüli reménye lehet a béke helyreállítására a válság sújtotta országban. Az ellenzék viszont úgy véli, hogy a népszerűtlen Maduro az új alkotmány megírásával megbízott testület révén akarja megőrizni elnöki hatalmát. Számos nyugati ország is bejelentette, nem ismeri el az alkotmányozó testületet és annak döntéseit.

A venezuelai kormány csütörtökön utasította a helyi kábeltelevíziós programszolgálatokat, hogy kínálatukból töröljenek két – RCN és a Caracol Television – kolumbiai tévéhálózatot. Az indoklás szerint a tévék hónapokon át támadták Venezuelát és intézményrendszerét, most pedig a hatalom megdöntésére szólítanak. A döntés bírálói, a helyi ellenzék – illetve Juan Manuel Santos kolumbiai elnök is -, úgy vélekedtek, hogy a lépés Nicolás Maduro elnöknek a venezuelai szólásszabadságra mért csapása.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »