Verhofstadt: a magyar hatóságoknak kötelező leszerződniük a CEU-val

Verhofstadt: a magyar hatóságoknak kötelező leszerződniük a CEU-val

A magyar hatóságoknak a határidők meghosszabbítása helyett alá kell írniuk a Közép-európai Egyetem (CEU) működését lehetővé tevő, már letárgyalt megállapodást – emelte ki Guy Verhofstadt, az Európai Parlament liberális frakcióvezetője, felszólítva az uniós tagállamok vezetőit, hogy csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcstalálkozójukon gyakoroljanak nyomást az ügyben Orbán Viktor kormányfőre.

“A CEU mindent megtett, amit tudott, hogy eleget tegyen az új magyar felsőoktatási törvény támadó jellegű követelményeinek” – írta közleményében Verhofstadt.

“A New York állammal már letárgyalt megegyezés aláírása helyett azonban úgy tűnik, Orbán miniszterelnök most a határidőt szándékozik kitolni, és ez szükségtelenül elnyújtja a folyamatot, ami káros következményekkel járhat az intézmény, illetve annak munkatársai és hallgatói számára” – fogalmazott.

“Az EU vezetőinek nyomást kell gyakorolniuk Orbán úrra annak érdekében, hogy hagyjon fel a taktikázással, amely támadást jelent az akadémiai szabadságra (…), és különösképpen az Európai Néppárt vezetőinek kell felszólalniuk, akik boldogan biztosítanak (Orbánnak) legitimitást” – hangsúlyozta a volt belga kormányfő.

Hírdetés

Az Országgyűlés a felsőoktatási törvény módosításával kedden egy évvel meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi egyetemeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit.

Michael Ignatieff, a CEU elnök-rektora  ugyanakkor rámutatott, mindenben teljesítették az általa “lex CEU-ként” említett szabályozás előírásait, ezért arra kérte a kormányt, hogy írja alá a megállapodást, a határidő kitolása ugyanis csak meghosszabbítja a bizonytalanságot.

MTI

 

The post Verhofstadt: a magyar hatóságoknak kötelező leszerződniük a CEU-val appeared first on PolgárPortál.


Forrás:polgarportal.hu
Tovább a cikkre »