Verték a gyerekeket és tiltott szereket adtak nekik az uszodában – állítja egy édesapa

SportMagyarország

Vitaminnak álcázták a szteroidot és úgy adták oda a gyerekeknek, ráadásul verték is őket egy nagy múltú magyar egyesületnél a nyolcvanas években, állítja egy apa, aki inkább külföldre vitte úszni a lányát.

Gyurán János lánya a nyolcvanas években tizenévesen volt tagja az egyik fővárosi klubnak. A férfi akkor gyógyszerészként dolgozott és az uszodában a szülői munkaközösség tagja volt. Most a Kiss László körül kirobbant botrány miatt szólalt meg. Gyuránék inkább külföldre vitték úszni a lányukat, miután megtapasztalták, hogy milyenek voltak a körülmények a magyar úszósportban a nyolcvanas években.

“A lányom 11 évesen egy nagy múltú fővárosi egyesületben úszott egy elismert edző keze alatt. Nagy tehetség, úttörőbajnok volt. A szülői munkaközösség vezetőjeként mindennap kint voltam az uszodában, és megtudtam, a 14-15 éves gyerekek tablettákat kapnak. Azt mondták nekik, vitamin, és be kell venniük. Az egyik kislány nem volt hajlandó beszedni, és ideadta nekem, hogy kiderítsem, mi az. Mivel a Richternél dolgoztam, megvizsgáltam a készítményt. Egy trükkös kapszulát állítottak össze, amelyben valóban volt vitamin, de mellé szteroidot is rejtettek. Nem volt nehéz dolgom, hiszen a sportolók számára tiltólistás Nerobolt mi állítottuk elő súlyos betegeknek, akiknek műtét után izomépítésre volt szükségük. Az edző verte is a gyerekeket, állítása szerint szülői engedéllyel, mert lusták voltak. Bementem az elnökhöz, és elmondtam neki mindent. Érthető módon felháborított, hogy doppingolni akarták a lányomat, ráadásul veréssel próbálták jobb teljesítményre ösztökélni”– mondta a Blikknek Gyurán.

Azt is mondta: “Átvittem egy másik budapesti egyesülethez, s erre másfél évre eltiltották a versenyzéstől. Az ottani vezető azt mondta, nem tehetünk semmit, mert komoly politikai háttere van az illetékesnek. Ekkor döntöttem el, hogy disszidálunk. Előbb Ausztriá­ba, majd Kanadába mentünk, s a lányom sikeres úszó volt, több mint 200 érmet gyűjtött” – írja a Faktor.

View the full image Forrás: Faktor.hu


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »