Virágzik a szomszédban a cigarettacsempészet

Hatalmas üzlet a cigarettacsempészet Romániában. Egy tanulmány szerint az Európai Unióban csempészett dohányáruk közül minden tizedik kartont itt szerzik.

Az egyik csempész elárulta a Digi24 hírportálnak, hogy hetente 1500 eurót is megkeresett az illegális értékesítéssel. Két évig börtönben ült emiatt, de amikor kiszabadult és visszatért a geti 70 ezrós minimálbéréhez, újra fontolóra vette a biznisz folytatását.

Az ország keleti határai mellett élők számára a cigarettacsempészet már létszükségletté vált. Egy szállítmány átcsempészésével megnégyszerezik a cigaretta értékét, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy virágzik ezen a vidéken az illegális kereskedelem.

“A szegénység önmagáért beszél. Amíg az emberek szegénysgében élnek, a csempészcigaretták iránti kereslet soha nem fog megszűnni. És mi sem hagyjuk abba” – mondta az ukrán határ közelében tevékenykedő csempész az Euronewsnak.

Hozzátette, hogy természetesen fennáll a kockázata annak is, hogy bármikor elfoghatják, de a nyereség annyira csalogató, hogy megéri a kockázatot. Ukrajnában ráadásul nem számít bűncselekménynek a cigarettacsempészet, így az embereknek csak a román rendőrségre kell ügyelniük.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »