Vissza kell fizetnie a vadászházra kapott pénzt az izsáki polgármesternek

Mondok József izsáki polgármesternek vissza kell fizetnie a Vadászház építésére felvett 35 millió forint támogatást – közölte a Miniszterelnökség. Mint arról korábban beszámoltunk, Mondok cége egy vadászpanzió megépítésére pályázott és nyert a Darányi Ignác-terv keretében, még 2014-ben, de az elkészült épületet nem hirdették meg szálláshelyként, hanem a polgármester egyszerűen beköltözött.

A Miniszterelnökség kérésére a Magyar Államkincstár idén január 26-án rendkívüli ellenőrzést folytatott az üggyel kapcsolatban. A vizsgálat megállapította, hogy a szálláshelyet szabálytalanul, magáncélra használják, az ingatlant túlnyomóan Mondok József és ismeretségi köre veszi igénybe, ezért az Államkincstár a kifizetett támogatás visszafizetésére kötelezte a Mondok Kft.-t.

A Kft. jogi képviselője fellebbezést nyújtott be, amit a Miniszterelnökség Jogi Ügyekért Felelős Helyettes Államtitkársága vizsgált meg, és úgy döntött, az elsőfokú határozatok megalapozottak, a helyszíni szemlét megfelelően végezték, ezért helyben hagyta a döntést. A másodfokú határozat immár jogerős, a polgármester cégének vissza kell fizetnie a 35 millió forintot.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt is bejelentette, hogy a Magyar Nemzet cikke alapján vizsgálatot rendelt el egy, az izsákihoz hasonló ügyben: Molnár Oszkár edelényi polgármester felesége nyert el 2013-ban 25,7 millió forintot ugyanebből a keretből „szörpház” építésére, de szörpgyártás helyett az elkészült ingatlant hétvégi, illetve családi házként használják.

http://mno.hu/

Az EU-s vidékfejlesztési programban kiemelten támogatják a falusi szálláshelyeket. Az Index korábban legalább 30 olyan nyertes pályázatot talált, amelyben a helyi (ex)polgármester, alpolgármester, illetve az ő rokonaik nyertek. A kiírás szerint a támogatásból épített házakat öt évig kell szálláshelyként üzemeltetni, de utána már bármire felhasználható a részben közpénzből készült ingatlan.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »