Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt

Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt

BUDAPEST. Visszafordíthatatlan éghajlatváltozások lehetnek 20 év alatt egy felmérés szerint, az egyetlen megoldás a párizsi klímaegyezmény betartása lenne, amelybõl azonban az Egyesült Államok nemrég kilépett – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfõi adásában.

Juhász Árpád geológus a mûsorban reálisnak nevezte a British Petrol olajipari vállalat felmérésében megfogalmazott aggályokat. Rámutatott arra, hogy a világ gazdasága nõ és ezen belül olyan meghatározó lakosságú országok, mint Kína vagy India óriási tempóban fejlõdnek. Az ipari fejlõdéssel együtt óhatatlanul együtt jár a nagyobb energia-felhasználás, a tudós szerint a kérdés az, hogy ezen belül húsz év alatt milyen trendek várhatók. Hozzátette: az látszik, hogy a fosszilis energiahordozók aránya ugyan valamelyest csökken, de abszolút értékben mégis növekedés tapasztalható.

Juhász Árpád szerint ez azt jelenti, hogy 2035-ben is rengeteg kõolajat fogunk fogyasztani, a földgáz-felhasználás is növekvõben van, ehhez hozzájárul az Egyesült Államokban a palagáz termelése, ugyanakkor az atomerõmûvek stagnálni fognak, az alternatív energiaforrásoknak, azon belül is a megújuló energiaforrásoknak pedig szerények kilátásai.

Kiemelte, hogy ki kellene használni a nap-, a szél-, a víz- és a bioenergiát, de ezek a világban "csigalassúsággal nõnek" még olyan országokban is, amelyek korábban ezek arányának növelését tûzték ki célul. Juhász Árpád magyarázatként hozzáfûzte: a világgazdaságot befolyásoló multik néhány évtizedig még abban érdekeltek, hogy a hagyományos energiaforrásokat kihasználják, azokból termeljenek profitot. megjegyezte: ha ezek a cégek úgy látnák, hogy a nagy pénz az alternatív energiaforrásokban van, akkor arra fordulnának.   

A geológus felhívta a figyelmet arra, hogy nem egy pillanat alatt következik be a klímakatasztrófa, "ezek alattomos, lassú, de éppen ezért még veszélyesebb folyamatok", amelyeknek vannak jelenségei, például a hurrikánok gyarapodása, a hirtelen lezúduló nagy mennyiségû csapadék.   

Juhász Árpád szerint a lényeg a trend, amely egy bizonyos idõ után már nem fordítható vissza. Hozzátette, hogy ha csökkentenénk is a szén-dioxid-kibocsátást – ami nem történik meg -, akkor is hosszú idõ kellene ahhoz, hogy a légkörben az egyensúly helyreálljon.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »