Völner: új tanács létrehozását javasolja Észtország

A kommunizmus bűntetteinek feltárására és emlékezetben tartására új tanács létrehozását javasolta Észtország Tallinnban azon a konferencián, amelyet az Európai Emlékezet és Lelkiismeret Platformja szervezett – erről tájékoztatta az MTI-t telefonon Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára.

A platformot 18 állam – köztük a visegrádi négyek, így Magyarország – 51 szervezete támogatja. A konferenciára – amelyet Észtország az Európai Unió soros elnökeként szervezett – több ország igazságügyi miniszterét delegálta, Magyarországot Völner Pál képviselte.

Mint mondta, az értekezlet időpontjaként a szervezők augusztus 23-át választották, a totalitárius diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak európai emléknapját. Völner Pál beszámolt arról, hogy az észt elnökség nyilatkozatjavaslattal állt elő, melynek legfőbb pontja a kommunista rendszerek bűntetteit nyomozó tanács létrehozása.

Ennek a testületnek három fő feladata lenne. Mindenekelőtt elő kellene mozdítania a nyomozást és a büntetőeljárások lefolytatását a legsúlyosabb, azaz az emberiesség elleni bűncselekmények – népirtás, háborús bűncselekmények, kínzás – tekintetében, és evégett nemzetközi együttműködést kellene kialakítania.

Másodsorban a tanácsnak általánosan fel kellene hívnia a figyelmet a kommunista rendszerek által elkövetett kegyetlenségekre, meg kellene ismertetnie ezeket azokkal az ifjabb nemzedékekkel, amelyeknek nemigen vannak ismereteik ezekről.

A tanács harmadik feladata a nemzeti nyomozások és büntetőeljárások minőségének fejlesztése lenne, melynek keretében a létrehozandó tanács együttműködne a nemzeti ügyészségekkel, nyomozó hatóságokkal.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »