Vona: Az kevés, hogy hajókon vagy hotelekben koccintanak

Vona: Az kevés, hogy hajókon vagy hotelekben koccintanak

Állandó parlamenti közgyűlést hozna létre a visegrádi négyek (V4) együttműködésének Vona Gábor – a Jobbik elnökének ez a legfrissebb vállalása arra az esetre, ha 2018-ban kormányra kerülnek. Azzal magyarázta elképzelését, hogy a V4-et az érintett országok állampolgárai nem érzik magukénak, ezen pedig változtatni kell. „Az emberek most annyit látnak, hogy az országok vezetői bizonyos időközönként egy hotelben vagy hajón összejönnek, koccintanak, de érdemi lépések nem történnek” – mondta, hozzátéve, hogy a V4-es együttműködést „közelebb kell hozni” az emberekhez. Ezt szolgálhatná szerinte a parlamenti közgyűlés.

A Jobbik éppen ezért országgyűlési határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amellyel megteremtené elképzelésük alapjait. Vona Gábor elmondása szerint lengyel politikusokkal is beszéltek már erről, így reményeik szerint ott is napirenden lesz hamarosan ez a kérdés.

Hírdetés

Az ötlet egyébként nem új; 2016-ban már Lengyelország is felvetett egy hasonló elképzelést. Akkor Kövér László házelnök és Orbán Viktor miniszterelnök is támogatásáról biztosította a terveket.

A visegrádi országok szövetségéről Vona Gábor úgy vélekedett, hogy jelentős együttműködés a kelet-közép-európai régióban, ám instabil lábakon áll; később úgy fogalmazott, hogy „lényegében felbomlás alatt van”. Pedig szerinte az Európai Unió (EU) jövőjét érintően is fontos lenne, hogy erős legyen a szövetség. A szemünk láttára változik, alakul ugyanis az EU, most dől el, hogy egy- vagy többsebességes unió lesz-e. A Jobbik álláspontja szerint egyébként egysebességesnek kell lennie, ellenkező esetben az EU alapértékeit és a hazánkkal együtt vagy azután csatlakozó államoknak tett ígéreteket is elárulnák.

Azt teszik, amivel vádolnakA tiltott és burkolt kampány- és pártfinanszírozás klasszikus esetének nevezte a Jobbik szóvivője a Magyar Nemzet által feltárt történetet, miszerint még 2009-ben a Magyar Telekom értékes ajándékot adott a Fidesznek, amikor a kampányra készülő párt prominenseit összehozta Barack Obama elnök egyik tanácsadójával. Mirkóczki Ádám szerint, ha ez tényleg megtörtént, márpedig cikkünkben – mint mondta – elég alaposan és tényekkel alátámasztva olvasható el a sztori, akkor a Fidesz kimerítette azt, amivel a Jobbikot folyamatosan vádolja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »