Vona Gábor: „igazából nem nekem kell a cigányságtól bocsánatot kérnem”

Vona Gábor: „igazából nem nekem kell a cigányságtól bocsánatot kérnem”

Bár nem ez volt a meghirdetett sajtóesemény eredeti témája, Mészáros Lőrinc tévécsatornájának (Echo TV) köszönhetően mégis szóba került a párt és a cigányság viszonya. Apropóként a Jobbik elnökének ATV-s interjúja szolgált, amelyben a legerősebb ellenzéki párt elnöke kijelentette, ha az eddigi politizálásuk során megbántották a zsidóságot, vagy a cigányságot, akkor ő kész bocsánatot kérni.

Ezt Vona Gábor most is elismételte, mert szerinte a bocsánatkérés nem a gyengeség, hanem az erő jele, mint ahogy volt már példa arra, hogy ezt korábban is megtette, s ami egyelőre más politikai erőtől távol áll.

Ám ez nem elégítette ki Mészáros Lőrinc tévécsatornáját, egy megyei önkormányzati képviselő 2 évvel ezelőtti lakossági fórumából ragadott ki egy mondatot, továbbá kíváncsi volt arra, hogy lemond-e Vona Gábor, ha kiderül, hogy zsidó, illetve újra felhozta a cigánybünőzés kifejezés létjogosultságát is.

Vona Gábor azonban megnyugtatott mindenkit, a Jobbik eddig is kriminológiai értelemben használta ezt a kifejezést, de

„nem a fogalom megnevezése a lényeg, hanem a jelenség, hogy a cigány-magyar együttélés vakvágányra került, és a Fidesznek is óriási a felelőssége van abban, hogy ez megtörtént”

– vágott vissza a Jobbik elnöke.

Hírdetés

„A Fidesz abban érdekelt, hogy a hazai cigányságot abban a rettenetes állapotban tartsa, ahol most van. Ha nem ez lenne az érdeke, akkor Farkas Flórián már régen börtönben ülne”

– fogalmazott.

A miniszterelnök-jelölt leszögezte a Jobbik azt szeretné, hogy a magyar cigányság végre ki tudjon emelkedni, hogy egyre több cigány fiatal szerezhessen munkát, vagy diplomát, és Magyarország értékes, polgári társadalmának a tagjai legyenek. Vona Gábor hangsúlyozta azt is, hogy nem a Jobbik a felelős a cigányság állapotáért, de ha az az előrelépés ára, akkor ő bocsánatot kér ezerszer, csak végre a lényegről beszéljenek a felek.

„És igazából nem nekem kell a cigányságtól bocsánatot kérnem, hanem azoknak, akik a cigányságra úgy tekintenek, mint olcsó szavazóbázisra, akit nyomorban lehet tartani, és négyévente föl lehet vásárolni, mint szavazót. Ez a rasszizmus, ez ellen kellene felemelnie a cigányság vezetőinek a hangját”

– jelentette ki a Vona Gábor, hozzátéve, hogy a cigányság vezetője most Farkas Flórián, neki pedig börtönben lenne a helye.

Azt pedig ne várja el tőlem, hogy bocsánatot kérjek tőle – zárta le ezt a furcsa vitát a Jobbik elnöke.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »