Vonatok terroristák általi kisiklatásától tart a francia rendőrség

Vonatok terroristák általi kisiklatásától tart a francia rendőrség

PÁRIZS. A gázolásos merényletek és a rendfenntartó erõk elleni támadások után vonatok kisiklatására buzdítottak dzsihadisták az utóbbi hónapokban Európában – olvasható a francia rendõrség egyik feljegyzésében, amelyet a Le Parisien címû fõvárosi napilap ismertetett hétvégi számában.

"A dzsihadista propagandának vonatok kisiklatására buzdító, közelmúltban közzétett felhívása miatt különös figyelmet kell fordítani minden olyan információra, amely a vonatok közlekedésének megakadályozását célzó szabotázskísérlettel vagy behatolással kapcsolatos" – idézte a lap a francia rendõrség országos igazgatóságának egyik szeptember eleji feljegyzését.

"Fontos hangsúlyozni a terrorszervezeteknek a +magányos farkasokhoz+ intézett felhívásait, amelyek Európában vonatok kisiklatására, erdõtüzek és ételmérgezések elõidézésre buzdítanak" – olvasható a dokumentumban.

A közlekedési eszközök a francia rendõrség szerint "kiemelt célpontot jelentenek" elsõsorban a pályaudvarokon, ahol a biztonsági erõket láthatóbbá kell tenni annak érdekében, hogy "az intézkedés elrettentõ jellege erõsödjön".

A turista- és kulturális látványosságok – a merényletek esetén "potenciálisan jelentõs emberáldozat" és "a turizmusra gyakorolt jelentõs következményei" miatt – fokozott figyelmet kell, hogy kapjanak a feljegyzés szerint.

Az egyre gyakoribb gázolásos merényletek miatt a rendõrség azt kéri az autókölcsönzõktõl, hogy minden lopást azonnali hatállyal jelentsenek be a rendõrségen, illetve jelezzék, ha gyanús viselkedésû embert észlelnek a telephelyeken.

A rendõrség az egyenruhát viselõ rendõrök és katonák védelmére is "megfelelõ intézkedéseket" javasol, miután õk váltak a dizshadisták "kiemelt célpontjaivá".

Franciaországban pénteken idén hetedik alkalommal támadtak rá egy, a terrorfenyegetettség miatt az utcán szolgálatot teljesítõ katonára.

A hadsereg a Charlie Hebdo szatirikus hetilap szerkesztõsége ellen 2015 januárjában végrehajtott terrortámadás óta segíti a rendõri erõket a terrorkészültség biztosításában.

A kormány csütörtök este jelentette be, hogy a rendkívüli állapot november 1-jei kivezetése után továbbra is 7 ezer, válsághelyzetben pedig 10 ezer katona fogja segíteni a rendõrök munkáját a köztereken. A mozgásukat azonban a sorozatos támadások miatt átszervezi a hadsereg.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »