Zenés vígjátékokkal búcsúztatják az óévet az erdélyi színházak

Zenés vígjátékokkal búcsúztatják az óévet az erdélyi színházak

Shakespeare-komédiával, Goldoni-darabbal, különleges szilveszteri produkciókkal várják a közönséget az erdélyi magyar színházak az év utolsó napján.
Szilveszterkor és az új évben is számos előadást tűzött műsorra a csíkszeredai, marosvásárhelyi, sepsiszentgyörgyi, gyergyószentmiklósi, kézdivásárhelyi és nagyváradi színház.

Óévbúcsúztató ünnepi előadásra várja a közönséget december 30-án 19 órától a Csíki Játékszín: Pierre Barillet – Jean-Pierre Grédy szerzőtársak A kaktusz virága című zenés vígjátékát mutatják be. A Kányádi Szilárd rendezésében készült produkció zenéjét Nádas Gábor, a dalszövegeket Szenes Iván jegyzi, főbb szerepekben: Dálnoky Csilla, Kozma Attila, Sándor Anna, Kosztándi Zsolt; fordító: Bognár Róbert.

A párizsi sztárfogorvos és szájsebész, Julien nők sokaságát bolondítja magába.

Hogy ne kelljen lehorgonyoznia egyik kalandja mellett sem, gyűrűt húz, és háromgyermekes családapaként mutatkozik be a hölgyeknek. Így találkozik a húsz évvel fiatalabb Antoniával, akinek kész lenne megkérni a kezét is, de ahhoz előbb el kell válnia a kitalált feleségétől. A lelkiismeretes Antonia ragaszkodik hozzá, hogy megismerkedjék Julien nejével a válás előtt. Végső elkeseredésében Julien a tíz éve mellette dolgozó asszisztenséhez, a kaktusznak gúnyolt Stéphanie Vigneau kisasszonyhoz fordul segítségért.

A Tompa Miklós Társulat Somogyi Gyula–Eisemann Mihály–Zágon István Fekete Péter című operettjével búcsúztatja az óévet és köszönti a 2018-as új esztendőt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban. A Keresztes Attila rendezésében készült darab előbemutatója december 30-án 19 órától tekinthető meg, a bemutató előadás pedig december 31-én 19 órától lesz a teátrum nagytermében; érvényesek a Bernády György-mecénás- és a Kemény János-bemutatóbérletek. Főbb szerepekben: László Csaba, Sebestyén Aba, Kiss Bora, Hollai-Heiser Anna, Galló Ernő.

A jóval az operett aranykora után, a második világháború idején írott történet végtelenül egyszerű:

a kétbalkezes Fekete Péter bármihez nyúl, bárkivel kerül kapcsolatba, az illetőt garantáltan valami romlás vagy kár éri. A színészi pályára vágyó (de attól természetesen eltiltott) úrilány kisegítő pincérnek alkalmazza őt házavató estélyükre. Ezzel kezdetét veszi a szerencsétlenségek sorozata, apró balesetektől a botrányig, amelyek a bimbózó szerelmi szál(ak)ra kifejezetten jó hatással vannak. Fekete Péter pechje olyannyira kiszámítható, hogy egyenesen üzleti vállalkozást alapítanak rá. A szerencsétlenség és a pech azonban nemcsak a címszereplő elidegeníthetetlen tulajdonsága, hanem a sziporkázó vígjátéki helyzetsorozat legfőbb mozgatórugója is.

Az idei zenés produkció a szaloncsárdás ritmusa helyett a két világháború között hódító tánczenékkel búcsúztatja az óévet. A címszereplő Fekete Péter öcsém kezdetű belépője mellett elhangzanak a Szerelemhez nem kell szépség, a Holdvilágos éjszakán vagy a Lesz maga juszt is az enyém című slágerek is. Az előadás 2018. január 2-án (szabadelőadás) és 3-án (Delly Ferenc-bérlet) 19 órától, illetve 4-én (Kántorné-bérlet) 17 órától is megtekinthető. Jegyek válthatók a Kultúrpalotában működő jegyirodában, a színházi jegypénztárban és az interneten.

Egy napsütéses, olasz tájról szóló, latin vérmérsékletű történettel, Carlo Goldoninak a Chioggiai csetepaté című vígjátékával várja a közönséget december 31-én 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház. A Sardar Tagirovsky rendezésében készült produkció főbb szereplői: Nemes Levente, Szakács László, D. Albu Annamária, Beczásy Áron.

Goldoni a 18. században olyan vígjátéki trükköket kevert ki velencei „boszorkánykony­hájában”, amelyek az ártatlannak tűnő heccelődések, kibeszélések, összecsapások, félreértések és felismerések révén mindannyiunkat megnevettetve járják körül a házasságkötés örök érvényű ellentmondásait.

Carlo Goldoni vígjátékának egészét belengi egyfajta lágy melankólia, amely engedi megcsillanni a közösség emberi dimenzióját, valamint a heves és zajos veszekedések mögött meghúzódó egyéni sorsokat.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »