Zuhant az Appeninn a tőzsdén

Vegyes benyomást keltett az Appeninn ingatlanbefektetési csoport féléves jelentése. Miközben a szerdán, piaczárás után kiadott riport szerint több mint 20 százalékkal bővült s ezzel 2,6 millió euróra nőtt az árbevétele az idei első két negyedévben – ami jelentős részben az elmúlt időszakban vásárolt ingatlanok hasznosításának és a növekvő irodapiaci keresletnek köszönhető –, addig az adózott eredménye 38 ezer euró veszteség lett, mivel a társaság óvatosságból egymillió euróval leértékelte az egyik befektetési célú ingatlanát.

Forrás: MW

Hasonló ellentmondás fedezhető fel a menedzsment kommentárja és a piac reakciója között. Székely Gábor operatív igazgató összességében elégedett a csoport első féléves eredményével, amelyből szerinte már jól láthatók a 2016–2017-ben vásárolt ingatlanok pozitív hatásai. Azt viszont ő is elismerte, hogy az eredmények számottevően nem érzékelhetők az első hathavi adatokban. Az idén vásárolt ingatlanok forgalmi és befektetési értékelési eredményén a vállalat menedzsmentje még dolgozik, s az Appeninn továbbra is keresi az újabb kedvező árazású befektetési célú ingatlanokat. A piac kifejezetten csalódottan fogadta az első féléves számokat, tegnap délután közel 15 százalékos, 54 forintos mínuszba került a papír.

Az év első hét hónapjában nagyjából 210 és 230 forint között mozgott az Appeninn részvénye. Augusztus 8-án 217 forintról indult a rali, s augusztus 16-ra 391 forintig emelkedett az árfolyam. A következő két napban 312-ig esett vissza, majd újra felhúzták, s a hét elején már 385 forintnál járt. A rali hátterében a szabályozott ingatlanbefektetési társasággá (szit) alakulással kapcsolatos spekulációk állhattak. A tőzsdei cégek közül elsőként a Graphisoft Park, majd a BIF lépett erre az útra, de az Appeninn is többször jelezte, hogy érdeklődik e társasági forma iránt, pár hete Székely Gábor is úgy nyilatkozott, hogy vizsgálják a lehetőségeket, s szeretnék kihasználni a szit adóelőnyeit. Elemzők szerint az átalakulás költségei a szit szabályainak megkönnyítése óta eltörpülnek a várható hasznok mellett.

A féléves jelentést követő negatív piaci reakció azzal állhat összefüggésben, hogy az elemzők még az elmúlt hetekben is 250 forintra becsülték az egy részvényre jutó nettó eszközértéket. Pontos adatot senki sem tudott, mert a társaság nem adott ki negyedéves jelentést, és a tavaly év végi adatokon alapuló becsléseket már erősen torzították a közelmúlt nagy ingatlanvásárlásai. A féléves jelentés szerint az egy részvényre jutó nettó eszközérték 0,70 euró, szemben az egy évvel korábbi 0,59 euróval. A részvényenkénti nettó eszközérték jelentékeny növekedése sem fedheti el azt a körülményt, hogy a 300 forint feletti szinteken már túlértékelt lehet a papír. Persze másképp is lehet számolni: az idei első fél évben összesen 3,5 millió euró értékben vásárolt három ingatlannal együtt a csoport ingatlanportfóliójának összértéke 64,5 millió euró volt a fél év végén, ami részvényenként 1,62 eurót ér.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »