1313 euróra emelkedett az átlagfizetés Pozsony megyében

1313 euróra emelkedett az átlagfizetés Pozsony megyében

POZSONY. A 2017-es esztendő első három negyedévében 1313 euróra emelkedett Pozsony megyében a havi átlagbér. Évközi szinten 3,8 százalékkal emelkedett – derül ki a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának adataiból.

A statisztikai hivatal a 20 vagy több alkalmazottat foglalkoztató cégeket, illetve a pénzügyi közvetítő szervezeteket vizsgálta.

A fentebb említett időszakban az informatikai és távközlési szektorban (2166 euró), a villamosenergia-szolgáltatásban, a gázszolgáltatásban, a gőzszolgáltatásban és a hűtéstechnikai szolgáltatások területén (1913 euró), illetve a pénzügyi és biztosítási ágazatban (1854 euró) dolgozók bérei voltak a legmagasabbak. Ezzel szemben a tartósan legalacsonyabb bérek a vendéglátóiparban és a szálláshely-szolgáltatásban (737 euró) voltak, de a közigazgatásban dolgozók (831), illetve az egyéb ágazatokban dolgozók (887 euró) sem keresnek sokkal többet.

A 2016-os év azonos időszakával összehasonlításban az átlagbér a bányászt és kőfejtés (88,2 százalékos index), az építőipar (97,8 százalékos index), illetve az információs és távközlési ipar (99,7százalékos index) területén mutatott csökkenést. A fennmaradó ágazatokon belül a bérek évközi összehasonlításban emelkedtek.

A magánszektorban 1390 eurós volt a havi átlagbér, amiből a legmagasabb bérekre a javarészt a magánszektorra épülő nemzetközi tulajdonú szervezetekben volt példa (1510 euró). Az előző év azonos időszakával összevetve a magánszektorban 3, míg a közigazgatásban 5,2 százalékkal emelkedtek az átlagbérek.

A Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatala (ŠÚ SR) pozsonyi osztálya szerint a havi átlagbérek területileg is eltérőek voltak. A legmagasabb bérek a következő járásokban voltak: Pozsony IV. (1496 euró), Pozsony II. (1455 euró) és Pozsony V. (1351 euró). A legalacsonyabb havi átlagbérekkel változatlanul a Szenci járásban (1042 euró) dolgozók rendelkeznek. Évközi összehasonlításban Pozsony megye minden egyes járásában emelkedtek a havi átlagbérek, kezdve Pozsony IV-es járásával (0,1 százalék) egészen a Bazini járásig bezárólag (15 százalék).


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »