18+ Ilyen horrorbetegséget hozhatnak a migránsok Európába

18+ Ilyen horrorbetegséget hozhatnak a migránsok Európába

A torz sebeket és hólyagokat előidéző betegség az elmúlt évek alatt már több tízezer embert megfertőzött a Közel-Keleten. A legfrissebb felmérések azt mutatják, a fertőzés már a menekült táborokban is feltűnt, amely hatalmas kitettséget jelenthet Európa számára.

Figyelem! A cikk tartalma egyesek számára felkavaró lehet! Amennyiben még nem töltötte be 18. életévét, ne olvasson tovább!

A bőr torzulását, kisebesedését és extrém hámlását előidéző betegség elsőként Szíriában ütötte fel a fejét, ahol az Iszlám Állam által elfoglalt régiókban szinte semmilyen orvosi ellátás nem állt sem a katonák, sem a lakosok rendelkezésére. A leishmaniasis nevezetű kór emiatt sokáig az “Aleppói Rém” nevet viselte, hiszen mindenki az ISIS által elfoglalt városhoz kötötte a súlyos tünetekkel járó betegséget.

Azonban az elmúlt évek során az erőteljes népvándorlási hullám természetszerűen vonzotta magával az eleve rendkívül fertőzött egyéneket. Így sikerült a leishmaniasis nevű betegséget kihordani Szíriából, ezzel megfertőzve olyan országokat is, mint Libanon és Jordánia. A gond az, hogy ezek az országok hatalmas menekülttáborokat működtetnek, így csupán idő kérdése volt, hogy mikor terjed a betegség még nyugatabbra.

Az infektológusok szerint a hólyagokkal, hámlással és sebekkel járó betegség már Törökországot is elérte.

Hányan érintettek?

Szíriában két év alatt csaknem a duplájára nőtt a leishmaniasis-betegek száma, 23 ezerről 41 ezerre. 

Jemenben mintegy 10 ezer új megbetegedésről számolnak be az orvosok évente. 

Libanonban mintegy ezer főt diagnosztizáltak a betegséggel, többségüket menekülttáborokban. 

Hírdetés

Törökországban megközelítőleg száz migráns szenved tőle, szintén menekültszállókban lábadozva. 

Jordániában is nagyjából százra tehető a fertőzöttek száma.

 Hogyan kerülhet Európába?

A szakértők szerint a tömeges migráció lényegében hídként szolgálhat majd a betegség terjedésének, melynek elsődleges becsapódási helye Törökország lehet, és onnan fokozatosan Európát is elérheti.

Értesülések szerint azonban nagy a valószínűsége annak, hogy a regisztrált személyeknél sokkal több fertőzött beteg van a Közel-Keleten, azonban a nagy mértékű, állandó mozgásban lévő embertömegek rendkívül megnehezítik a pontos adatgyűjtést. Egy brit szakorvos szerint a helyzet egyre rosszabb lesz idővel, hiszen az egészségügyi szervezetek eddig alulbecsülték a terjedés drasztikusságát drámaian terjed a régióban, és már meg is fertőzte Irakot, Libanont és Törökországot. Ráadásul már Európa egyes déli részein is felbukkant a betegség a migránsáradat miatt.”

Hogyan terjed?

Elsősorban a lepkeszúnyogoknak köszönhetően fertőződhet meg az ember, amely a Közel-Kelet sivatagos, meleg régióiban található meg. A kórokozót többnyire az állatok – különböző rágcsálók és kutyafélék -, és az ember között terjeszti.

A leishmaniasis átvitele vértranszfúzió használatánál, fertőzött injekciós tűvel, sőt a fertőzött anyától a méhlepényen keresztül, a magzatban is bekövetkezhet. Az emberi fertőzés lehetősége a szoros érintkezésen keresztül akár a bőr felületén található sebekbe kerülve, fertőzött kutyák vizeletének közvetítésével is megtörténhet.

A WHO adatbázisa alapján a kór “elhanyagolt” minősítést kapott, amely azt jelenti, hogy a kaotikus regionális viszonyok miatt a betegséggel kapcsolatban nem áll megfelelő adatgyűjtésre és rendszerezésre lehetőség.

Orientalista.hu – 888.hu


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »