58 millió euróért épül börtön Rimaszombatban

RIMASZOMBAT. Zöldet kapott az igazságügyi minisztérium rimaszombati börtönépítési projektje. Az új börtön megépítésével egy hozzávetőleg 58 millió eurót felemésztő beruházás révén a jelenlegi befogadóképesség 832 férőhellyel bővül. A projekt az állami és a magánszektor együttműködésével, azaz ún. PPP projekt révén valósul meg. A pénzügyminisztérium álláspontja szerint az új börtön megépítésére ez a legolcsóbb variáns.

„A PPP projekt keretén belül történő megvalósítás valamivel olcsóbb mintha mindez állami keretek között történne meg" – közölte hivatalos állásfoglalásában a pénzügyi tárca.

A statisztikai adatok szerint összességében plusz 2000 férőhelyre lenne szükség a szlovákiai börtönökben. Ennek egyik meghatározó oka, hogy Szlovákia kötelezettséget vállalt arra vonatkozólag, hogy elítéltenként fél négyzetméterrel bővíti ki a börtöncellák méretét, ami a jelenlegi kapacitásokat 1320 férőhellyel csökkenti.

Mindeközben az elítéltek számának növekedéséhez a külföldön rács mögé zártak hazatérte is hozzájárul, akiknek szlovákiai elhelyezése az adott tagország kérése nyomán elkerülhetetlenné vált.

Jelenleg 1501 személy van őrizetben, míg 8657 személy szabadságvesztését tölti. A feltételezések és az előzetes számítások az elkövetkező évekre vonatkozólag is az elítéltek számának növekedésével számolnak.

Jozef Šimko szerint a helyiek támogatják a tervet

Rimaszombat polgármtestere állítja, a helyieknek nincs kifogása az ellen, hogy börtön épüljön a városban. Jozef Šimko szerint az emberek nagy része az előnyét látja ennek az elképzelésnek. 

"Nem egy képviselővel és helyi lakossal beszéltem, akik azt mondták, ha idejön 350 állami alkalmazott, az biztos jót tesz a régiónak" – mondta a polgármester, aki szerint ezek nagy többsége a Rimaszombati járásból lesz majd. Šimko úgy véli, a biztonság miatt sem kell aggódni, mert a városban több rendőr, illetve más belügyi egységhez tartozó személy lesz.

Rimaszombatban már 1995-ben is akartak építeni börtönt, az akkori város vezetése azt elutasította.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »